Als echte fantasy sports nerds laat ook de Sporza EK Manager ons niet onbetuigd. Toch klopt ons wielerhart onverstoorbaar voort en kunnen we de koers maar moeilijk loslaten. Daarom een kleine ‘Sporza EK Manager meets Sporza Wielermanager’. Hoe zou een elftal van Belgische wielrenners eruit zien? Het is de vraag die waarschijnlijk niemand zich stelde, maar die we met De Lead-Out toch even willen exploreren.
Dit is het team dat we voor bondscoach Sven Vanthourenhout op papier hebben gezet.
Bondscoach Sven Vanthourenhout heeft uiteraard een enorme vijver om uit te vissen. Daarom hebben we onze selectie gemaakt op basis van statistieken, namelijk de posities van Belgische renners op de UCI World Ranking (6 juni 2021). Hoewel Roberto Martinez 26 Belgen mag meenemen naar het EK, beperken wij ons hier tot de elf basisspelers. We volgen bovendien de klassieke 5-2-3-formatie (of 3-4-3, het is maar hoe je het bekijkt) van de Rode Duivels.
Doelman: Greg Van Avermaet
In het doel hebben we gekozen voor ervaren rot Greg Van Avermaet. Als ploeg heb je een sluitstuk nodig die betrouwbaarheid koppelt aan talent en ‘Greg Van Regelmaet’ past perfect in dat plaatje. Hij staat er altijd en je zal hem maar zelden op flaters betrappen. Bovendien stond Van Avermaet in een vorig leven te boek als een talentvolle keeper. Op zijn twaalfde werd hij bij VK Hamme zelfs weggeplukt door eersteklasser Beveren. Als attractieve renner en sterke afwerker zou een plaatsje in de aanval hem echter ook niet misstaan. Daarom maken we volgende afspraak: bij een hoekschop in blessuretijd mag hij meegaan om de gelijkmaker binnen te koppen.
Verdedigers: Remco Evenepoel – Sep Vanmarcke – Tiesj Benoot
Wanneer je naar de verdediging kijkt, wordt meteen duidelijk dat het Belgisch wielerelftal een enorm aanvallend ingestelde ploeg is. Zo gaat Remco Evenepoel uiteraard ook graag mee naar voren – hij heeft dan ook de grootste motor van de ploeg – maar hij mist dat tikkeltje explosiviteit om het te maken als aanvaller. Ook Remco heeft natuurlijk een verleden op de groene mat: nog niet zo heel lang geleden floreerde hij nog bij de jeugdploegen van Anderlecht op de linksback. De Vertonghen-positie is hem daarom op het lijf geschreven. Wie weet, misschien schopt Remco het ook ooit tot recordinternational. Hij is alvast de benjamin van deze selectie.
Sep Vanmarcke is onze tweede centrale verdediger. We weten wel dat die positie momenteel is weggelegd voor Dedryck Boyata, Jason Denayer of Thomas Vermaelen, maar we vergelijken Sep liever met Vincent Kompany: een toptalent met veel kwaliteiten die heel constante prestaties kan voorleggen… als hij niet geblesseerd is. Hij is krachtig gebouwd en kan dienen als de tank in de verdediging die elke ploeg nodig heeft. Mocht hij met een kleine blessure sukkelen aan het begin van een groot toernooi, zouden we hem toch altijd nog meenemen, al is het maar voor de kwartfinale.
In Tiesj Benoot zou je misschien niet meteen een verdediger zien, maar wat ons betreft is hij geknipt voor de positie van Toby Alderweireld. Tiesj is een valse trage van 1m90 die de juiste ingesteldheid en discipline bezit. Hij staat niet bekend voor zijn scorend vermogen, maar wanneer hij scoort, is het altijd in een belangrijke wedstrijd. Bovendien is hij intelligent en kan hij vanuit die positie de ploeg bijsturen wanneer dat nodig is.
Wingbacks: Jasper Philipsen – Tim Merlier
Het is een voetbalwijsheid – of misschien eerder een Fifa-wijsheid – dat je op de flanken snelheid nodig hebt. Met Jasper Philipsen en Tim Merlier beschikt België over twee spurtbommen die zelfs Alphonso Davies en Jordi Alba in verlegenheid kunnen brengen. Zo’n mannen geef je best wat ruimte door ze ver genoeg van het doel op te stellen. Wanneer ze het bordje van de vijftig meter zien, zijn ze namelijk helemaal ontketend.
Ze zijn ook getraind om op een lijn te sprinten en zullen dus zoals echte buitenspelers op hun flank blijven plakken. Van daaruit krijgen ze de taak om regelmatig rechttoe rechtaan de achterlijn te halen, om dan met een forty-five de spitsen te bereiken. Ze doen dus niet mee aan dat inverted wingbackisme dat zo populair is tegenwoordig. Maar wanneer de snelweg zich in het centrum opent, zullen ze het niet nalaten om in het gat te duiken en zo alleen op doel af te gaan. Beiden spelen trouwens in steun van hun naamgenoten, laat ons hopen dat dat niet voor verwarring zorgt.
Middenvelders: Gianni Vermeersch – Yves Lampaert
Op het middenveld hebben we gekozen voor twee brommerkes. Gianni Vermeersch zet de lijnen uit, want hij “kent de weg”. Hij is bovendien een echte kuitenbijter die niet vies is van een elleboogje links of rechts. Yves Lampaert is de kilometermaaier van de ploeg (Belgisch kampioen tijdrijden), een stofzuiger op het middenveld, maar beschikt ook over een fraaie techniek. Beiden moeten het vooral hebben van hun assists, maar ze hebben geen schrik om hier en daar vanuit de tweede lijn hun eigen kans te wagen.
Aanvallers: Jasper Stuyven – Wout Van Aert – Tim Wellens
Onze eerste aanvaller is Jasper Stuyven. De vergelijking met Eden Hazard gaat misschien niet helemaal op, maar ook Jasper heeft een flits in huis en tovert elk jaar wel eens een prachtige sologoal uit zijn sloffen. Hij geeft de ploeg wat snelheid vooraan en strooit geregeld met assists. Jasper is dan ook een echte ploegspeler. Soms is zijn ploegmentaliteit zelfs iets te overheersend en mag hij vaker voor eigen succes gaan.
Kersvers Belgisch kampioen Wout van Aert is een alleskunner en kan volgens ons dan ook elke positie aan op het veld. Door zijn killersinstinct en afwerkingsvermogen hebben we ervoor geopteerd hem in de spits te zetten. Het is de taak van de rest van het team om Wout in stelling te brengen. De vergelijking met Romelu Lukaku is natuurlijk snel gemaakt: het zijn beiden trainingsbeesten met veel snelheid, kracht en ambitie. Hate them or love them, de statistieken spreken voor zich.
We hadden wel al gehoord van een mooi-weer-voetballer, maar als slecht-weer-voetballer zou Tim Wellens toch eerder een uitzondering zijn in het voetbalwereldje. Tim is een aanvaller pur sang die de tegenstand continu onder druk kan zetten. Toegegeven, zijn aanvalspogingen zijn niet altijd even succesvol en na 70 minuten dringt er zich misschien een wissel op, maar je kan ervan op aan dat de tegenstander dan al flink heeft afgezien. Noem hem gerust de Dries Mertens van dit elftal. Hij scoort regelmatig, maar kan zijn vorm moeilijk een heel jaar lang volhouden.
Tenue: uitshirt van het EK 2016
Over het tenue van dit wielerelftal moesten we niet lang nadenken. Op het EK van 2016 in Frankrijk droegen de Rode Duivels een uitshirt met het klassieke motiefje van de Belgische wielerselectie: lichtblauw met een tricolore streep rond de borstkas. Beter kan toch niet?
Foto: Sporza
Schrijf je in voor onze minicompetitie (klik hier) en maak kans op unieke prijzen!
コメント