top of page
Foto van schrijverGilles Liesenborghs

De 10 geboden voor een wielermanager die je best vanbuiten leert

Bijgewerkt op: 19 feb 2022

Wil jij eind april de wielermanagertroon bestijgen? Dan leer je best deze 10 vuistregels al even vanbuiten.


1. Kill your darlings.


Je hoeft natuurlijk niet letterlijk renners te vermoorden, maar je hebt sowieso onvoldoende budget om al je favorieten mee te nemen. Hak dus knopen door en durf renners waar je fan van bent thuislaten. Als je favoriet dan toch wint, blijf je waarschijnlijk met een wrang gevoel achter, maar dat is slechts een vervelend neveneffect. Een goede wielermanager neemt dat erbij.

2. Denk eens aan een knecht.


Een kopman die goed presteert, levert ook de knechten punten op. Per overwinning van Van Aert verdient Van Hooydonck vijf punten, toch niet slecht voor een renner van 3M. Meer zelfs, een goede luitenant voor zijn kopman, krijgt misschien in de procontinentale wedstrijden zelf zijn kans.

3. Doe geen paniektransfers.


Als een goedkope renner van je team valt, is het geen goed idee om hem meteen te transfereren. Je hebt maar vier transfers, plan ze zoveel mogelijk op voorhand in. Enkel als één van je toppers zich zwaar blesseert of wanneer je merkt dat je een cruciale renner vergeten bent in je team op te nemen, kan je je transferplannen aanpassen.

4. Tijd en research vormen de basis.


Een wielermanager met ambitie rekent best voldoende tijd uit om zijn team samen te stellen. Research is noodzakelijk. Procyclingstats helpt je bij het zoeken van programma’s en toont je de resultaten van de vorige jaren. Ook interviews kunnen vaak veel prijsgeven over de doelstellingen van een renner. Blijf je, ondanks alle info, toch nog met dilemma’s zitten, stel dan je vraag op ons forum.

5. Say no to racism.


Bepaalde ploegen, renners of nationaliteiten bij voorbaat uitsluiten omdat je ze niet kan uitstaan, is een slecht idee. Dit gebod is ook toepasbaar op het leven buiten de Sporza Wielermanager.

6. Schrijf je in voor minicompetities (met prijzen).


Wie de grote Sporza-competitie wilt winnen, zal serieus uit zijn pijp moeten komen. Een alternatief is om je in te schrijven bij allerlei minicompetities, zoals die van De Lead-Out. Zo maak je veel meer kans om een prijs te winnen. Klik hier om mee te doen aan onze minicompetitie.

7. Startlijsten zijn je beste vriend.


Voor elke koers zoek je best de definitieve startlijst op. Het zou zonde zijn om een renner op te stellen die niet eens meerijdt. Ook voor het kiezen van je kopman wacht je best zo lang mogelijk. Zo kan je anticiperen op last minute problemen zoals een positieve covidtest. Een tip: stel een wekker in op je telefoon een half uur voor de deadline.

8. Schakel je sociale leven uit.


Een wielermanager moet zich volledig op het spel kunnen focussen, alle sociale interactie buiten het spel is hinderlijk. Je lief en vrienden zullen dat wel begrijpen.

9. Behoud je waardigheid.


Als je een renner tegen het asfalt ziet smakken, is het nooit een goed idee om te beginnen juichen. Ook al gaat het om een topper die jij toevallig niet in je team hebt. Wanneer achteraf blijkt dat hij heeft moeten opgeven, maar dat de lichamelijke schade beperkt is tot een paar schaafwondjes, is het alsnog gepermitteerd om in je vuistje lachen.

10. Lees onze artikels en luister naar onze podcast


In de aanloop naar de eerste wedstrijd posten we regelmatig artikels met tips & tricks. We bespreken de toppers, de subtoppers en de dark horses. Houd dus zeker onze website in de gaten. Ook in onze podcast Kopman kan je heel wat tips vergaren.


 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram!


6.736 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 comentário


user6372083
user6372083
17 de fev. de 2022

Zouden jullie valgren voor 5m in je team zetten ?

Curtir
bottom of page