Ligt het aan ons of is deze editie van de Tourmanager extra moeilijk? Na de hartverscheurende keuzes bij de klassementsmannen moeten de wielermanagers opnieuw hun glazen bol bij de hand nemen om de rittenkapers te voorspellen. Een onmogelijke opdracht, maar wij doen alvast een moedige poging. Dit zijn onze tips voor de aanvallers.
Mathieu van der Poel (7M)
Zeven koersdagen. That's it. Andere renners zouden we zot verklaren om zo aan de start te verschijnen van de Tour de France. Maar dit is Mathieu van der Poel en Mathieu heeft een plan. Olympisch goud in Parijs staat hoog bovenaan zijn verlanglijstje dit jaar, maar vergis u niet, zijn deelname aan de Tour wordt niet louter een acte de présence. De wereldkampioen wil maar al te graag zijn regenboogtrui showen tussen Firenze en Nice. Enerzijds in dienst van Jasper Philipsen en anderzijds in de jacht op ritwinst. Treft hij in het openingsweekend al meteen raak?
Pello Bilbao (7M)
The best of both worlds. Met Pello Bilbao heb je zowel een sterke klassementsrenner als een gevaarlijke klant voor ritwinst in je ploeg. Vorig jaar sprokkelde hij heel wat punten bijeen met onder meer ritwinst en een 6e plek in het eindklassement. Ook dit seizoen is de 34-jarige Spanjaard gewoon weer op niveau met onder meer een 9e plek in de Amstel en een 9e plek in Luik-Bastenaken-Luik. Bilbao wil zelf heel graag ritzeges najagen, maar zijn ploeg hoopt ook dit jaar weer stiekem op een mooi eindklassement. Het één sluit het ander gelukkig niet uit en zo kan hij opnieuw heel wat punten opleveren. Nog een extra argument nodig? Ook onze landgenoot Steff Cras tipte de Bask in onze podcast Kopman.
Derek Gee (5M)
We stellen jullie graag voor aan de eerste Tour-debutant in dit lijstje en niet zomaar één. Hij staat gekend als dé revelatie van de Giro 2023. Maar met een ritzege en een derde plek in het eindklassement is hij sinds kort ook de revelatie van de Dauphiné 2024. Derek Gee blijft verrassen, maar kan hij nu ook nog de revelatie worden van deze Tour? Een eindklassement zoals in de Dauphiné zal moeilijk worden, maar bij Israel-Premier Tech mikken ze met de Canadees vooral op dagsucces. In de Giro vorig jaar schoof hij maar liefst 7 keer mee in de vroege vlucht met vier dichte ereplaatsen tot gevolg. Lukt het hem op de Franse wegen ook?
Derek Gee in het geel in de Dauphiné. Mag hij in de Tour ook eens proeven van het geel? Foto: Cor Vos.
Ben Healy (5M)
Het was moeilijk kiezen bij EF Education-EasyPost. De ploeg stuurt namelijk heel wat vrijbuiters richting de Tour. Akkoord, de meest interessante optie voor de wielermanager, prijs kwaliteit gezien, is Alberto Bettiol. Voor slechts 4 miljoen krijg je de kersverse Italiaanse kampioen, die zich bovendien al een heel seizoen van zijn meest aanvalslustige kant laat zien. Maar stel je hebt nog wat geld op overschot, overweeg dan zeker Ben Healy. De Ier kende een moeilijk voorjaar met kwakkelende resultaten. Een 12e plek in de Strade vormde een zeldzaam lichtpuntje. Maar ergens tussen Šentjernej en Novo Mesto sloeg de vonk bij ons toch opnieuw over. Als vanouds zweefde Ben over de Sloveense wegen op weg naar ritwinst. Ben is Back! Een rittenkaper pur sang die je misschien wel heel veel punten zou
kunnen opleveren.
Maxim van Gils (5M)
“Werkelijk alles gaat perfect dit jaar”. Wie op ProCyclingStats het seizoen van Van Gils bekijkt, kan niet anders dan hem gelijk geven. Derde in de Strade Bianche, 7e in Sanremo, 2e in de Waalse Pijl, 4e in Luik-Bastenaken-Luik, … en we kunnen zo nog even doorgaan. De 24-jarige Belg bevestigt met verve zijn vorm van vorig jaar. Bij zijn debuut in de Tour kwam hij al eens heel dicht bij de zege. Herinner u de aankomst op de Grand Colombier waar hij enkel ene Kwiatkowski voor zich moest dulden. Zijn klimcapaciteiten en zijn eindspurt maken van hem een gevaarlijke klant voor heel wat ritten in deze Tour.
Romain Grégoire (4M)
Bij Groupama-FDJ hadden we graag surprise du chef, Lenny Martinez, getipt voor je wielerploeg. Maar met zijn prijskaartje van 6 miljoen is hij helaas wat aan de dure kant. Voor veel minder geld kom je binnen dezelfde ploeg uit bij een andere debutant. Ook Romain Grégoire mag zich namelijk opmaken voor zijn allereerste Tour de France. De 21-jarige Fransman rijdt een prima seizoen en mag het als beloftevolle klimmer nu gaan waarmaken in de ronde van zijn thuisland. Met kopman David Gaudu mee op de bus, is het voorlopig nog koffiedik kijken naar zijn rol binnen de ploeg, maar het zou ons niet verbazen als hij in de overgangsritten en in de bergen zijn eigen kans zou mogen gaan.
Magnus Cort (4M)
Als een duiveltje uit een reiskoffer. Zo maakte Magnus Cort zijn Tour-selectie bekend. Zijn zesde Tour ondertussen, maar nog altijd even blij om mee op reis te vertrekken. De Deen weet wat winnen is in de Tour, maar maakte vorig jaar met een Giro in de benen, geen al te beste indruk. Dit jaar liet hij de Giro alvast links liggen en dat lijkt te lonen. In de Dauphiné schonk hij Uno-X een eerste overwinning in de WorldTour. Dat kunststukje willen ze bij de Noorse formatie maar al te graag opnieuw zien, maar dit keer dan wel in de Tour.
Matej Mohoric (4M)
Veel uitleg gaan we hier niet bij geven. Mohoric met een prijskaartje van 4 miljoen is meer dan het overwegen waard. Wie kan er beter zijn etappes uitkiezen dan de Sloveen? Je kan er gif op innemen dat hij ook dit jaar enkele etappes met rood heeft aangestipt. Eenmaal vertrokken, kijkt de Sloveense hardrijder amper nog achterom. Vormt hij de garantie op minstens één ritwinst?
Paul Lapeira (4M)
Op zijn 24ste kent Lapeira dit jaar zijn ultieme doorbraak in het profpeloton met een 5e plek in de Amstel en 11e plek in Luik-Bastenaken-Luik. In de Ronde van het Baskenland boekte hij dit jaar ook zijn eerste zege in de WorldTour. Redenen genoeg dus voor zijn ploeg, Decathlon AG2R La Mondial, om hem voor de allereerste keer naar de Tour te sturen. Als kers op de taart mag hij dat ook nog eens met de Franse driekleur om zijn schouders doen. Veel meer heeft een Fransman niet nodig om flink uit te pakken. Een potentieel puntenkanon?
Oier Lazkano (4M)
“Hij kent zijn limieten nog niet echt”, aldus ploegleider Jurgen Roelandts bij Movistar. De groeicurve van Oier Lazkano loopt dus blijkbaar nog een tijdje omhoog. De 24-jarige Spanjaard verraste al heel wat wielerfans op de Vlaamse wegen in het klassieke werk, maar daar houdt het niet op. In de Dauphiné liet hij zien dat ook het klimwerk hem niet afschrikt. Zo zagen we de Spaanse kampioen vaak opduiken tussen de betere klimmers en eindigde hij tot drie keer toe in de top 5 met een 9e plek in het eindklassement tot gevolg. Allrounder dan hem zal je moeilijk vinden en met dank aan Hannes Tahon weten we nu ook dat hij zich op etappes zal richten in deze Tour. Een puntenpakker pur sang volgens ons.
(Opgepast: kraai niet meteen victorie als u de Spaanse kampioenentrui in de aanval ziet, want deze is sinds vorige week in handen van ploeggenoot Aranburu)
Alex Aranburu (4M)
Het is dus good old Alex Aranburu die in de Spaanse kampioenentrui zal verschijnen in de Tour. Voor vele wielermanagers geen onbekende. Iemand die goed de heuvels verteert en een pittige eindsprint in de benen heeft. Een combinatie waarmee hij onlangs nog de koninginnenrit in de Ronde van België won. De Spanjaard lijkt dit seizoen constanter dan ooit rond te rijden. Trekt hij die vorm nu ook door naar de Tour?
Jonas Abrahamsen (3M)
Uno-X zakt met vertrouwen af naar de start in Firenze. Cort bezorgde de Noorse formatie een eerste zege in de WorldTour, Alexander Kristoff trof drie keer raak in de sprint en dan is er ook nog ene Jonas Abrahamsen. "Hij kan wel eens verrassen en is supergemotiveerd", aldus ploegleider Gino Van Oudenhove over Abrahamsen. De 28-jarige Noor is een rasechte aanvaller en won onlangs de Brussels Cycling Classic. Vergeet zeker ook niet zijn prestatie in Dwars door Vlaanderen dit jaar waar hij knap tweede werd en zijn derde plaats van vorig jaar in de etappe naar Bourg-en-Bresse in de Tour. Opmerkelijk is dat Abrahamsen dit jaar pas voor het eerst op hoogtestage is gegaan. Plukt hij daar straks ook de vruchten van in de Tour?
Abrahamsen bleef een sprintend peloton voor in Brussel. FOTO: Cor Vos
Jordan Jegat (2M) & Thomas Gachignard (2M)
Afsluiten doen we met de allerlaagste prijscategorie in deze Tourmanager, de renners van 2 miljoen. De toppers kosten een aardige duit en dus zal je ongetwijfeld op een bepaald moment gaan snuffelen in de diepe kelders van de wielermanager. Maar geen paniek. Wij vonden twee interessante koopjes voor jullie bij TotalEnergies.
Jordan Jegat staat op zijn 24ste voor zijn debuut in een grote ronde. Hij is vooral een klimmer, maar beschikt ook over stevig buskruit in de benen om als puncheur bestempeld te worden. In de Tour du Jura Cycliste moest hij enkel Gaudu voor zich dulden en klopte hij een heel resem toppers. Ook zijn 14e plek in de Waalse Pijl doet vermoeden dat de Fransman heel wat in zijn mars heeft.
Ploeggenoot Thomas Gachignard is een jaartje jonger en ook hij mag zich opmaken voor zijn eerste grote ronde. De renner van TotalEnergies is een echte allrounder. 16e in de Bredene Koksijde Classic, 10e in Dwars door Vlaanderen, 8ste in Tro-Bro Léon en onlangs nog knap derde op het Frans kampioenschap. Kan hij in een vrije rol al eens verrassen in de Tour?
Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons forum!
Comments