top of page
Foto van schrijverPierre Hulpiau

DE AANVALLERS. Wie zijn de rittenkapers in deze Tour?

Velen zullen hun kans wagen, maar slechts enkelen zullen er ook in slagen. Aan de start van deze Tour staat er bijzonder veel aanvallend geweld te popelen om een gooi te doen naar ritwinst. Met een goed gekozen aanvaller in je team kan je het verschil maken met de andere managers. Al is de keuze allesbehalve eenvoudig.

Als het peloton de lijn van in de Giro doortrekt dan hebben aanvallers een grote kans om hun slag te slaan met een vroege of late aanval. Toegegeven, het parcours in deze Tour lijkt niet meteen in het voordeel te spelen van vluchters. Toch zijn er al meerdere ploegen die aangegeven hebben om vol voor ritwinst te gaan in deze Tour.


Tourmanagers zullen na de sprinters en de klassementsmannen ongetwijfeld met een zeer beperkt budget op zoek gaan naar opvullertjes voor hun ploeg. Als zo een opvuller een etappe kan winnen dan heb je een gouden zet gedaan. De juiste aanvaller kiezen is dan ook dé kans om het verschil te maken binnen jouw minicompetitie. We sommen dan ook met veel plezier enkele kanshebbers voor u op.


Luxe aanvallers (8-12m)


Er zijn enkele dure vogels in het spel die hun zinnen niet op het algemeen klassement, maar wel op etappes hebben gezet. Zo komen we natuurlijk bij Julian Alaphilippe (10m) terecht. De kersverse vader zal ongetwijfeld vleugels gekregen hebben na de geboorte van zijn eerste kindje. Bovendien zal Loulou zijn regenboogtrui extra glans willen geven in eigen land. Veel meer motivatie heeft een Fransman niet nodig in de Tour denken we.



Wij schrijven Nino Alaphilippe alvast op voor de Tour van 2041.


Het klinkt misschien verrassend maar ook Simon Yates (9m) plaatsen we hier. Team BikeExchange liet weten dat hun kopman voor de Tour de 22-jarige Lucas Hamilton is. Yates mag dus volop zijn kans gaan voor ritwinst. De drie aankomsten bergop staan ongetwijfeld al met rood aangeduid in de agenda van de Brit. De derde van de Giro dit jaar weet trouwens ook hoe hij een etappe moet winnen. Vorig jaar nam Yates niet deel, maar in 2019 won hij maar liefst twee etappes. Ook dit seizoen blijkt Yates in topvorm te zijn om minstens één etappe binnen te halen.


We kunnen ook niet om Marc Hirschi (8m) heen in deze lijst. Zijn overstap naar UAE liep niet van een leien dakje, maar zijn prestaties vorig jaar spreken voor zich. Ritwinst in de Tour, derde op het wereldkampioenschap, eerste in de Waalse Pijl en tweede in Luik-Bastenaken-Luik. We gaan ervan uit dat zijn kopman Tadej Pogacar genoeg knechten rondom zich heeft om Hirschi een ritwinst te gunnen. Dit jaar toonde Hirschi ook al zijn kunnen met een zesde plaats in Luik-Bastenaken-Luik en enkele ereplaatsen in de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland.


Dark horses (6-7m)


Achter de klassementsmannen en sprinters wil u ongetwijfeld nog één of twee subtoppers in de ploeg nemen. Mannen die wel eens een etappe kunnen winnen of de ereplaatsen kunnen opstapelen om u van de nodige punten te voorzien.


We denken hierbij aan Jakob Fuglsang (7m). Astana liet al weten dat ze dit jaar geen klassementsambities hebben. ‘Let the stage hunt begin’, klinkt het. Fuglsang bereidt zich in de Tour voor op de Spelen, maar liet al weten dat hij op sommige dagen diep wilt gaan voor ritwinst. Met de benen van de Deen zit het alvast goed, hij reed ijzersterk in de Ronde van Zwitserland naar een derde plaats in het algemeen klassement.


Bij Team DSM willen ze hun prestaties van vorig jaar herhalen. Ze wonnen toen drie etappes, Kragh Andersen (6m) nam er daarvan twee voor zijn rekening. Ook in deze Tour krijgt de Deen een vrije rol, we zullen hem dus ongetwijfeld dit jaar opnieuw in de aanval zien. Bovendien kan hij ook een aardig stukje tijdrijden, zo werd hij twee keer negende in de twee tijdritten van de Ronde van Zwitserland.


De eerste week in deze Tour staat op het lijf geschreven van Greg van Avermaet (6m). Golden Greg wil zich graag nog eens laten opmerken in de Tour vooraleer hij zijn Olympische titel gaat verdedigen in Tokio. Enkele goede resultaten in de Tour zullen de Belg het nodige vertrouwen geven voor de Spelen. Van Avermaet reed een zeer sterk voorjaar en ook in de Dauphiné reed onze landgenoot naar een achtste plaats in de tweede etappe.


Ook bij Arkéa Samsic richten ze hun vizier op etappewinst. Eén van hun speerpunten is Warren Barguil (6m). De ploeg wil zich in de komende drie weken tonen en kijkt in de eerste week vooral naar Barguil. De Fransman zal namelijk door zijn geboorteregio Bretagne rijden en wil zich daar ongetwijfeld tonen. Dit jaar werd hij onder meer vijfde in de Waalse Pijl.


Warren Barguil verkende met zijn team alvast de aankomst van de eerste etappe.


Witte merels (3-5m)


We beginnen onze witte merels met een zeer straf koopje. We zeiden het al eens eerder, de mannen van Astana mikken op ritzeges. Naast Fuglsang zal ook Alexey Lutsenko (5m) volop voor etappewinst mogen gaan. De Kazak werd dit jaar tweede in de GP Indurain net achter Valverde. Lutsenko liet zich vooral ook opmerken in de Dauphiné, hij won er een rit en eindigde tweede in het algemeen klassement. Wees er maar zeker van dat de Kazak net als vorig jaar een rit wil meepikken in de Tour.


De volgende aanvaller zullen we ongetwijfeld ook in beeld zien verschijnen tijdens deze Tour de France. Dit seizoen kennen we hem allemaal van zijn spectaculaire koprol in de Giro, we hebben het natuurlijk over Matej Mohoric (5m). De Sloveen verkeert dit jaar in bloedvorm met een elfde plaats in Milaan Sanremo, negende in de Amstel Gold Race en tiende in Luik-Bastenaken-Luik. Ook in de Ronde van Slovenië liet hij zich opmerken met twee tweede plaatsen. Bovendien liggen er in deze Tour enkele finishes na een lange afdaling. En laat er nu net één persoon meester zijn in het dalen en de risico’s niet schuwen.


Stefan Bissegger (5m) is naast een formidabele tijdrijder ook een aanvaller zo blijkt. In de Ronde van Zwitserland won hij een etappe na een dagje in de vlucht te hebben gezeten. De Zwitser zou dus in de Tour niet enkel in de tijdrit punten kunnen scoren. We vergelijken hem graag met Marc Hirschi, maar dan aan een heel interessante prijs.


Stefan Bissegger won in de Ronde van Zwitserland de 4e rit.


Heeft u ooit al een mooiere achternaam gehoord dan die van Aurélien Paret-Peintre (4m)? Michel Wuyts is er alvast fan van. De Fransman kan bovendien ook een aardig stukje bergop fietsen. Met zijn 25 jaar kan hij naast een mogelijke ritwinst ook puntjes scoren in strijd om de witte trui. In het jongerenklassement van de Dauphiné werd hij tweede en in die van Parijs-Nice vierde. Wat ons betreft mag hij wel vaker bij achternaam genoemd worden tijdens de live-uitzendingen.


Jesus Herrada (4m) van Cofidis zal ook wel een etappe willen meepikken. De 30-jarige Spanjaard was er vorig jaar twee keer dichtbij, maar eindigde toen op een tweede en vijfde plaats. Neemt hij dit jaar revanche? Met de benen zit het goed, want hij werd bij de Spanjaarden nog knap tweede op het nationaal kampioenschap, op een zucht van Fraile.


Wielermanagers zullen meer dan waarschijnlijk de laatste plaatsen in hun ploeg noodgedwongen moeten opvullen met enkele renners van 3m. Hoe goed zou het zijn als die opvullertjes dan ook nog eens punten opleveren? Wij geven alvast drie renners mee die wel eens in de aanval kunnen trekken met kans op ritwinst.


Toms Skuijns (3m) van Trek-Segafredo gaat met slechts één doel naar de Tour: een rit kapen. De Let won recent nog zowel de tijdrit als de wegrit op het nationaal kampioenschap van Letland. Hij werd dit jaar ook knap vijfde in de Brabantse Pijl. Vorig jaar werd hij nog tweede in de achtste etappe van de Tour, dit jaar zal hij ongetwijfeld beter willen doen.


Wat dacht je trouwens van Anthony Perez (3m)? De Fransman is een gepatenteerde rasaanvaller en droeg vorig jaar al even de bolletjestrui in de Tour. Dit jaar won hij al het bergklassement in Parijs-Nice.


Voor de zwaardere etappes denken we ook aan Elie Gesbert (3m). Zijn vijfde plaats in de GP Miguel Indurain zegt wel iets over het talent van deze Fransman. Bij Arkéa Samsic gaan ze dit jaar op zoek naar ritwinst. Zo zou naast Barguil ook Elie Gesbert in de aanval kunnen trekken.

 

Is jouw team klaar om te schitteren in Parijs? Doe dan mee aan onze minicompetitie (klik hier) en maak kans op unieke prijzen!


2.843 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page