top of page
Pierre Hulpiau

De advent van Pierre: “INEOS heeft opnieuw goud in handen met Ben Tulett”

Bijgewerkt op: 31 jan. 2022

Vanaf 30 januari wordt met de GP La Marseillaise de eerste koers van betekenis van 2022 gereden. In de adventskalender van De Lead-Out tellen we gedurende vijf weken af naar de geboorte van een nieuw wielerjaar. Elke week geeft één van onze redacteurs zijn voorspellingen voor het komende seizoen. Vandaag is het de beurt aan Pierre.



Welke overwinning mogen we nu al opschrijven?


Schrijf ik alvast Wout van Aert op voor de Ronde van Vlaanderen? In het verleden moesten we nooit langer dan twee jaar wachten op een Belgische zege in de Ronde (op de hattrick van Fiorenzo Magni na). Maar na de overwinning van Tom Boonen in 2012 was het plots vier jaar wachten op de volgende Belgische winnaar. En laat nu ook die overwinning van Philippe Gilbert ondertussen al vijf jaar geleden zijn. Hoog tijd dus om daar opnieuw verandering in te brengen. Niets mis met wat chauvinisme, toch? Volgens mij denkt Wout van Aert daar trouwens net hetzelfde over. Daar waar hij vorig jaar nog elke koers wou rijden, maakt hij in 2022 gerichte keuzes met het oog op de Ronde. Drie april staat alvast met rood aangestipt in zijn agenda.

Wie wordt de revelatie van 2022?

De machtsoverdracht in het wielrennen is al volop bezig. Steeds meer jonge renners duwen de oudere garde richting de staart van het peloton. Enkele toptalenten staken afgelopen seizoen al hun neus aan het venster en ook dit seizoen mogen we er een aantal verwachten. Zo zal het dit jaar bijvoorbeeld uitkijken zijn naar de eerste stapjes van Cian Uijtdebroeks in het profpeloton bij Bora. Hoewel ik veel van hem verwacht, zie ik hem nog niet meteen dé revelatie van 2022 worden. Laten we eerst afwachten hoe de 18-jarige de overstap naar de profs verteert.

Daarom kies ik voor een andere jonge wolf. In de schaduw van Tom Pidcock maakte vorig jaar nog een andere jonge Brit indruk. De 20-jarige Ben Tulett werd onder meer zeventiende in de Amstel Gold Race en twaalfde in de Waalse Pijl. INEOS was er dan ook als de kippen bij om het Britse toptalent dit jaar over te nemen van Alpecin-Fenix. Na Pidcock heeft INEOS zo opnieuw goud in handen met Tulett. Als de jonge Brit ook bij INEOS het vertrouwen krijgt en zich verder blijft ontwikkelen dan kan hij wel eens dé nieuwe revelatie worden van 2022.

Welke transfer zal het beste uitpakken?

De transfer die volgens mij zeker eens goed zou kunnen uitpakken is die van Robert Stannard. De 23-jarige Australiër ruilde Team BikeExchange in voor Alpecin-Fenix. Een verandering van omgeving zou wel eens de sleutel tot succes kunnen zijn voor Stannard. De ontwikkeling van de nummer zes van de Brabantse Pijl vorig jaar stokte het afgelopen jaar wat bij zijn Australische ploeg. De overstap naar de ploeg van Mathieu Van der Poel zou voor de nodige klik moeten zorgen bij Stannard.

Welke transfer zal het slechtste uitpakken?

Ook ik ben niet helemaal overtuigd van de transfers bij Astana en Israël Start-Up Nation. Het aantrekken van renners als Gianni Moscon en Miguel Angel Lopez in een team waar Aleksander Vinokoerov de sportieve lakens uitdeelt, is vragen om chaos. Bij de Israëlische formatie weigeren ze dan weer de opkomst van jong geweld te erkennen en blijven ze investeren in dertigers. Netflix deed al gouden zaken door Team Movistar de afgelopen jaren te volgen, zouden ze dit jaar al eens gepolst hebben bij Astana of Israël Start-Up Nation?

Als ik er dan toch één specifieke transfer moet uitpikken, dan is het wel Dylan Groenewegen. De 28-jarige Nederlander heeft zich vorig seizoen na zijn schorsing met een apart programma opnieuw een plaatsje gezocht in het profpeloton. Met zijn transfer naar Team BikeExchange hoopt Groenewegen naar eigen zeggen nu ook op meer sportieve kansen. De vraag is nog maar of hij bij de Australische formatie een sprinttrein gaat vinden die kan opboksen tegen de hogesnelheidstreinen van Lotto-Soudal, Quick-Step en Alpecin-Fenix.


Wie wordt de grootste pechvogel van het nieuwe wielerseizoen?

Het nieuwe wielerseizoen is nog niet eens begonnen of Marc Hirschi doet al een gooi naar de titel van grootste pechvogel. Na zijn schitterend seizoen 2020 sukkelde de Zwitser vorig jaar met hardnekkige heupproblemen en behaalde hij nooit meer zijn oude niveau. Of dat dit jaar wel gaat lukken, is nog maar de vraag. Eind december onderging Hirschi wel een operatie om de problemen op te lossen, maar daardoor zal hij pas ergens in maart opnieuw in koers te zien zijn. Alles zal afhangen van zijn herstel, maar ook dit seizoen lijkt Hirschi zijn niveau van 2020 nog niet te zullen halen.

Wie krijgt een mooie prijsupgrade in Sporza Wielermanager 2022?

Renners van INEOS kosten altijd wel een beetje meer. Niet verwonderlijk natuurlijk met al dat talent bij de Britse formatie. Na zijn ontbolstering vorig jaar zal je Tom Pidcock dit jaar hoogstwaarschijnlijk niet meer voor een schamele 5 miljoen kunnen kopen.

Ik zie trouwens nog een andere renner van INEOS een mooie prijsupgrade krijgen. Ene Dylan Van Baarle reed vorig jaar immers een dijk van een seizoen. Zevende in de E3, achtste in Gent-Wevelgem, winst in Dwars door Vlaanderen en tiende in de Ronde van Vlaanderen… En dat allemaal voor slechts 6 miljoen! Bovendien bekroonde Van Baarle zijn sterk seizoen met een zilveren medaille op het WK in Leuven. Zit de ondertussen 29-jarige Nederlander in zijn gouden jaren? Het zou zomaar eens kunnen. Ook in 2022 gaat Van Baarle opnieuw vol aan de bak in de voorjaarsklassiekers. Wie hem in zijn team wil hebben, zal ongetwijfeld wat dieper in de buidel moeten tasten. Reken maar op 7 of 8 miljoen dit jaar.

Wie verdient een prijsdaling in Sporza Wielermanager 2022?

Eén van de populairdere renners in Sporza Wielermanager is onze landgenoot Tim Wellens. Zeer sympathieke mens, daar niet van, maar voor 8 miljoen verlang je als wielermanager toch net iets meer van je renner. Punten bijvoorbeeld. En laat nu net dat het grote probleem zijn van Wellens. Een dertiende plaats in de Strade Bianche was een zeldzame uitschieter van de 30-jarige Belg. Afschrijven doen we hem zeker niet. Met een prijskaartje van 6 miljoen is hij zeker opnieuw te overwegen, want met Wellens weet je natuurlijk nooit.

Nu Michel Wuyts weg is, wie wordt de beste wielercommentator volgend jaar?

We moeten er niet flauw over doen, de koers zal behoorlijk anders klinken dit jaar. De vertrouwde stem van Michel Wuyts zal niet langer door de woonkamer galmen. Met Wuyts verliezen we niet enkel dé stem van de koers, maar ook zijn wereldberoemde fichebak. Zou hij die trouwens willen weggeven? Ik vraag het voor een vriend.

In Karl en Renaat heb ik het volste vertrouwen om het over te nemen, laat daar geen twijfel over bestaan. Toch vraag ik mij af of het niet het perfecte moment was om ook wat jong opkomend talent de kans te geven als wielercommentator.



3.497 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page