top of page
Foto van schrijverMatthijs Scheelen

DE SNELLE MANNEN. Sprintkansen bij de vleet

In de Giromanager 2024 zal het aantal te verdienen punten voor het eindklassement een stuk lager liggen dan voorheen. Gevolg: de klassementsmannen worden net wat minder belangrijk, de rittenkapers des te meer. En onder de rittenkapers vallen natuurlijk de sprinters. Als je weet dat deze Giro gespreid over drie weken minstens zes sprintkansen telt, dan is het duidelijk dat je tussen de snelle mannen de juiste keuzes moet maken. We helpen je op weg.






Olav Kooij (9M)

 

De Clasica Almeria, een rit in de UAE Tour en twee ritten in Parijs-Nice. Olav Kooij weet in 2024 al wat winnen is. Nu staat de 22-jarige Nederlander aan de vooravond van zijn debuut in een grote ronde. De snelheidsduivel krijgt niet de tijd om rustig ervaring op te doen, want bij afwezigheid van Wout van Aert start hij als de grote sprintkopman binnen Team Visma-Lease a Bike. Zijn lead-out heeft de naam Christophe Laporte, toch niet de eerste de beste. Kooij wordt gezien als één van de snelste renners in het huidige peloton en heeft in tegenstelling tot sommige andere snelle mannen voldoende inhoud om enkele heuveltjes te overleven, dat bewijst zijn recente veertiende plaats in Milaan-Sanremo en zijn zesde plek in Gent-Wevelgem. Kansen genoeg om in zijn eerste grote ronde meteen voor het hoogste goed te gaan.

 

Tim Merlier (9M)

 

Wanneer is Tim Merlier een tevreden man na de Giro? “Met een aantal overwinningen. Een aantal, ja. Ik ben positief ingesteld. Mijn gevoel zegt dat alles goed zit, hopelijk wordt dat bevestigd”, klinkt de West-Vlaming ambitieus bij de collega’s van Sporza. En wat heeft een wielermanager nodig in zijn team? Wel ja, een renner die zich op zijn geliefkoosde terrein constant bij de eerste drie of vijf van de dag nestelt. De sterren voor de renner van Soudal Quick-Step staan gunstig. Merlier heeft een sterk voorjaar met zeven overwinningen achter de rug, krijgt steun van zijn loods en vertrouwenspersoon Bert Van Lerberghe en kent de trucen van de foor om een etappe in de Giro te winnen. De 31-jarige sprinter zal ook op serieus wat gramschap koersen, want de niet-selectie voor de Tour heeft hem zichtbaar pijn gedaan.


Toveren één of meerdere ritzeges een lach op het gezicht van Tim Merlier? (Foto: Sporza)

 

Jonathan Milan (8M)

 

Het zijn er weinigen gegeven om Jasper Philipsen, de sprintkoning van het moment, mano a mano te kloppen. Toch slaagde Jonathan Milan er enkele maanden geleden in Tirreno-Adriatico in om hem op de macht het nakijken te geven. Tweemaal zelfs. De jonge Italiaan reed zich vervolgens ook in de Vlaamse klassiekers in de kijker met aanvallend koersgedrag. In eigen land wil hij zijn hoogvorm ongetwijfeld doortrekken en krijgt daar kansen genoeg voor. Met ploegmaats Daan Hoole, Simone Consonni, Edward Theuns en Jasper Stuyven zal het op een vlak parcours geen enkel probleem vormen om in de juiste positie aan de sprint te beginnen. In de heuvelachtige ritten kan Lidl-Trek vol aan kop beginnen sleuren om de snelle concurrenten overboord te gooien. Vorig jaar won Milan dankzij een ritoverwinning en vier tweede plaatsen de puntentrui. Niets wijst erop waarom hij dat kunststukje niet opnieuw zou kunnen overdoen.

 

Kaden Groves (7M)

 

Door een hardnekkige knieblessure zijn de resultaten van Kaden Groves dit jaar nog niet om over naar huis te schrijven. Een schril contrast met de successen van zijn ploeg Alpecin-Deceuninck. Laat de winning mood van de Belgische formatie net wel een motivatie zijn voor de rappe Australiër om opnieuw het pad der successen te bewandelen. De 25-jarige spurter won vorig jaar zomaar even drie ritten en de puntentrui in de Vuelta. Waarom zou hij dat in de Giro niet kunnen bewerkstelligen? Bij gebrek aan klassementsman binnen de ploeg mag Groves volledig zijn ding doen. Daarenboven krijgt hij onder andere de uitstekend op dreef zijnde Timo Kielich aan zijn zijde, niet onbelangrijk in aanloop naar de sprints.



Danny Van Poppel (6M)

 

Een echte wielermanager moet soms eens durven alles of niets te spelen. Niet mee in de kudde lopen. Niet tevreden zijn met een ereplaats. Vol voor winst gaan met het risico om ver in het hinterland te eindigen. Wielermanagers met deze mentaliteit moeten misschien eens aan Danny Van Poppel denken. De Nederlander wordt als één van de beste lead-outs uit het peloton aanzien. Het plan was dat hij deze Giro zijn kunsten moest tonen in dienst van kopman Sam Welsford, maar BORA-hansgrohe besloot de Australiër thuis te laten omwille van zijn gebrekkig vormpeil. Het is nu aan Van Poppel om op het laatste moment de knop om te draaien en als leider zijn weg te vinden in de chaotische en soms lastige Italiaanse sprints dewelke hem toch zouden moeten liggen. Het kan alle kanten op, maar je moest bij succes maar eens de wielermanager zijn die de gok heeft durven wagen…

 

Laurence Pithie (5M)

 

Het kan snel gaan in het leven. In januari en februari liet Laurence Pithie zich opmerken met enkele ereplaatsen in Australië en Nieuw-Zeeland. Kenners namen in de voorbeschouwingen op de klassiekers voorzichtig het woord witte merel in de mond, zonder meer. De Australiër is immers nog maar 21 jaar en moet de tijd krijgen om de voorjaarswedstrijden bij ons te leren kennen, klonk het. Toch reed de jonge knaap met zijn eindeloos krachtenarsenaal en onbevangen manier van koersen alsof hij geen tijd te verliezen had. Meteen zo’n stap zetten, is enkel de allergrootsten gegeven. Voor de Giro kunnen we nog moeilijk om hem heen. Pithie maakt gezien zijn snelheid in de sprintetappes kans, maar kan ook zomaar in de geaccidenteerde ritten vanuit de vlucht zijn ding doen. Binnen Groupama-FDJ zien we ook niet direct namen op de startlijst staan waarvoor hij zich zou moeten opofferen. Volgaarne, Laurence.

 

Jenthe Biermans (4M)

 

"David Dekker zal de vlakke sprints voor zijn rekening nemen. Ik krijg mijn kans in de vlakke ritten met een klein heuveltje op het einde", verklapt Jenthe Biermans de rolverdeling binnen Arkéa-B&B aan Sporza. Als we naar onze geliefkoosde site www.procyclingstats.com surfen, dan zien we dat onze landgenoot in tegenstelling tot onze noorderbuur zeer goed bezig is dit jaar. Hij heeft zich naar eigen zeggen ook voor het eerst goed kunnen voorbereiden op een grote ronde. Wielermanagers klagen geregeld, zeker op ons immens populaire forum, dat collega’s veel dezelfde renners selecteren. Waarom dan niet eens voor een type Biermans kiezen om het verschil te maken en de Giromanager naar je hand te zetten?


Op 29 maart 2024, nog niet eens zo heel lang geleden, sprintte Jenthe Biermans naar de eerste plek in La Route Adélie de Vitré met grote vreugde tot gevolg. (Foto: PhotoNews)


Tobias Lund Andresen (3M)

 

Tobias Lund Andresen. Je moet het wielrennen al van zeer nabij volgen om te kunnen zeggen dat je voor twee weken geleden al van deze nieuwe cultfiguur gehoord hebt. De piepjonge Deen won recent drie etappes in de Ronde van Turkije, dit voor zijn kopman Fabio Jakobsen nota bene. Het toeval wil dat ze samen aan de start van de Giro staan. Is Lund een vloek of een zegen voor de altijd ambitieuze Jakobsen? We hoorden Hannes Tahon in de meest recente aflevering van de podcast Kopman zeggen dat de Nederlander niets liever wil dan extra concurrentie binnen zijn eigen team om zelf nog sneller voor de dag te komen. Overal valt te lezen dat Jakobsen gezien zijn kwaliteiten en palmares gewoon de nummer één blijft binnen Team dsm-firmenich PostNL. De Ronde van Turkije is immers de Giro niet. Al weet je ook nooit hoe de koers in Italië verloopt. Jakobsen zal over heuvels groot en klein moeten geraken, want anders staat Lund zonder twijfel klaar om zijn kans te grijpen.



Giovanni Lonardi (3M) 

 

Ritwinst in de Ronde van Turkije en enkele ereplaatsen in de sprint in andere rittenkoersen van enkele dagen tot een week. Giovanni Lonardi zet zijn ploeg Team Polti Kometa echt wel op de kaart. Gezien de vele sprintkansen in deze Giro is een goedkope sprinter uit één van de kleinere Italiaanse ploegen geen overbodige luxe. Dan is het wel zaak om de juiste te pakken. Volgens ons en sportdirecteur Ivan Basso binnen de Italiaanse formatie, je kiest zelf aan welke mening je het meeste waarde hecht, zou dat wel eens Lonardi kunnen zijn. Een sprinter die van aanklampen weet, wat wil een mens nog meer?


__________________________________________________________________________________


Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!

11.851 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page