Zaterdag 1 juli. Het begin van de zomervakantie, maar ook van drie volle weken wielerporno. Wat kijken we met z’n allen uit naar de Grand Départ in het Spaanse Bilbao. Hoog tijd om tien interessante sprinters op jullie los te laten. Deze Tour bevat op papier tussen de vijf en acht kansen voor de rappe mannen. Het belang van de juiste spurtbommen in je ploegje valt dus niet te onderschatten. Al zal je daarvoor wel diep in de geldbuidel moeten tasten…
1. Wout van Aert (10M)
"Ik voelde me voor het eerst sinds lang weer echt goed”, verkondigde Wout van Aert na zijn behaalde Belgische titel in het tijdrijden afgelopen week. Dat belooft voor wat komen moet. Van Aert zal er staan in de grote ronde die hem al zoveel gegeven heeft: negen ritzeges, de groene trui en de eindzege van ploegmakker Jonas Vingegaard. Als we Woutje moeten geloven, dan zijn ritzeges dit jaar het grote doel. Niet de groene trui. De nakende komst van zijn tweede kindje en niet uitgeblust naar het WK in Glasgow willen gaan, zorgen ervoor dat hij niet echt op lange termijn en met andere woorden aan het puntenklassement denkt. Laat massasprints winnen nu net een manier zijn om snel en op een (voor hem) vrij economische manier zijn aantal etappezeges in de Tour aan te dikken. In het eerste deel van de Tour liggen er heel wat etappes op Van Aert zijn maat klaar, dus het lijkt niet zo’n goed idee om hem uit je ploeg te laten. Tiesj Benoot, Nathan Van Hooydonck en Christophe Laporte zullen hem in de voorbereiding van de sprint probleemloos afzetten waar hij dat wil.
2. Jasper Philipsen (9M)
Wie sterkste sprinter van het moment zegt, zegt Jasper Philipsen. Vorig jaar mocht de Vlam van Ham al tweemaal victorie kraaien in de grootste wielerwedstrijd ter wereld, waaronder op de Champs-Elysées in Parijs. Daarenboven eindigde hij tweede in het puntenklassement. Laat de groene trui net het hoofddoel zijn van de 25-jarige Hammenaar. Tot nu toe verliep 2023 vlekkeloos met zeges in Tirreno-Adriatico, De Panne, De Scheldeprijs en de Baloise Belgium Tour. Zijn tweede plaats in de Hel van het Noorden mogen we ook niet vergeten. In het Belgisch Kampioenschap van afgelopen zondag had hij naar eigen zeggen de benen niet, maar we kunnen op onze beide oren slapen dat Philipsen er zal staan in la douce France. Het treintje van Alpecin-Deceuninck behoeft weinig uitleg: Ramon Sinkeldam, Jonas Rickaert en last but not least Mathieu van der Poel.
3. Fabio Jakobsen (8M)
De grootste tegenstand voor Van Aert en Philipsen – zeker in de echt vlakke etappes – komt uit Nederland. Fabio Jakobsen kan op dit moment nog niet van een topjaar spreken, maar twee overwinningen in de Baloise Belgium Tour zullen hem bevestiging gegeven hebben dat zijn vorm groeiende is. Zeker de slotrit in Brussel waar hij in een rechtstreeks duel met Philipsen afrekende. Over vertrouwen gesproken: de 26-jarige Jakobsen moet zijn lead-out Michael Morkov maar blindelings volgen en hij zal perfect geplaatst zitten om zijn power los te laten. Enige kanttekening: raakt hij over al de cols verspreid over de drie weken? En zo ja, komt hij nog fris genoeg in de derde week om zich nog een aantal keer te meten met dan nog relatief frisse mannen als Philipsen en Pedersen?
4. Mads Pedersen (8M)
Mads Pedersen is niet meer de renner van hoge ups en lage downs. Hij is een man van regelmaat geworden. Wie zijn uitslagen op uw geprefereerde website www.procyclingstats.com nagaat, ziet dat hij gewoonweg een topjaar achter de rug heeft met tal van top vijf-plaatsen in de voorjaarsklassiekers en etappezeges in Parijs-Nice en de Giro. Reken daar nog eens zijn ritoverwinning in de Tour van 2022 bij, alsook de drie etappes en het puntenklassement in de Vuelta. De Deen heeft het grote voordeel dat hij geaccidenteerde parcoursen doorgaans relatief makkelijk overleeft in vergelijking met de echte rassprinters. Met de steun van zijn sterke ploeg Lidl-Trek, waaronder partner-in-crime Jasper Stuyven, komt het helemaal goed voor de komende Ronde van Frankrijk. Hij heeft er in ieder geval goed aan gedaan de Giro vroeg genoeg te verlaten om fris genoeg aan de start in Bilbao te staan.
Een wielertenue hoeft niet altijd mooi te zijn om succes te bezorgen, denkt Mads Pedersen (foto: Ciclismo à fondo).
5. Dylan Groenewegen (7M)
Onze noorderburen kijken voor de massasprints niet enkel naar Fabio Jakobsen, maar rekenen ook op Dylan Groenewegen om de Belgische spurtbommen de loef af te steken. Zijn voorbereiding was in orde. Dat bewijzen de twee ritoverwinningen in de Ronde van Slovenië. De vijfvoudige ritwinnaar in de Tour heeft naar eigen zeggen een ideale klik met Luka Mezgec, zijn lead-out bij Jayco-Alula. Een ander weetje: Groenewegen koos er bewust voor om ongelooflijk hard af te zien in de Dauphiné om op die manier de komende drie weken top te zijn. De sterren staan met andere woorden gunstig voor hem.
6. Biniam Girmay (7M)
We kijken met z’n allen reikhalzend uit naar het debuut van Biniam Girmay in de grootste koers ter wereld. Zijn voorjaar was misschien wat minder, maar in de Ronde van Zwitserland knoopte hij weer aan met een knappe overwinning. Een minder voorjaar wil trouwens niets zeggen voor het tweede deel van het seizoen, nietwaar Jonathan Milan? Als de nog maar 23-jarige Eritreër zijn vorm van Gent-Wevelgem en de Giro van vorig jaar kan herhalen, dan is zelfs de groene trui niet onrealistisch. Al zullen wij wielermanagers en hijzelf al heel tevreden zijn met één of meerdere etappewinsten en ereplaatsen. Krijgen we in een geaccidenteerde etappe een herhaling van de sprint mano a mano tussen hem en Van der Poel zoals in de Giro van 2022? Met ook nog eens Van Aert erbij? Hopelijk is de champagnefles op het podium hem in Frankrijk beter gezind.
7. Jordi Meeus (5M)
Op naar de volgende Tourdebutant: Jordi Meeus. “Allez, daar zijn de experts van De Lead-Out weer met hun Jordi Meeus”, horen we jullie al denken. De 24-jarige Lommelaar krijgt bij zijn ploeg Bora-Hansgrohe de voorkeur op Sam Bennett, dat wil toch zeggen dat zijn waardes op training en in koers allesbehalve slecht zijn? Met Danny Van Poppel heeft hij alvast een modellead-out ter beschikking om wielermanagerpunten te pakken en zijn kostprijs van vijf miljoen te verzilveren, zeker in de ietwat zwaardere sprintetappes. Het is natuurlijk wel te hopen dat Meeus in tegenstelling tot Bennett wel over Van Poppel geraakt…
8. Phil Bauhaus (5M)
Het kan niet op met de debutanten. Op 28-jarige leeftijd krijgt Phil Bauhaus eindelijk de kans om het waar te maken in de Tour. Hij mag bij zijn ploeg Bahrein-Victorious volledig zijn eigen ding doen in de sprints. De Duitser wist in het verleden al etappes te winnen in enkele rittenkoersen, denk maar aan de Dauphiné en Tirreno-Adriatico. Ook aan ereplaatsen geen gebrek. De Tour is natuurlijk nog een ander paar mouwen, maar hij zal heel wat punten bijeensprokkelen als hij in de massasprints enige regelmaat aan de dag legt. Voor veel wielermanagers zal hij in de weegschaal liggen met Meeus, benieuwd wie van hen van het beste tourdebuut mag spreken. Moeilijk te voorspellen.
9. Luca Mozzato (4M)
Elk jaar kijken we enorm uit naar de selectie van Arkea-Samsic, omdat er altijd wel een paar rappe renners tussen zitten die in sprints met een grote groep elk apart voor de grootste glorie gaan. De komende weken lijkt Luca Mozzato toch wel de uitgesproken sprintkopman te worden bij de Franse formatie. De Italiaan heeft nog geen topjaar achter de rug, maar eindigde in de vorige editie van de Ronde van Frankrijk viermaal in de top tien. Voor een prijs van vier miljoen zou hij daarmee meer dan voldoende wielermanagerpunten pakken. Verder is het ook uitkijken naar zijn ploegmaat Matis Louvel (3M) en wie weet mag landgenoot Jenthe Biermans (3M) zijn kans wel eens gaan.
10. Corbin Strong (3M)
Wat weten jullie over Corbin Strong? Nieuw-Zeelander, 23 jaar, koersend voor Israel Start-Up Nation, durft zich in sprints van een uitgedunde groep te smijten en kan een heuvel over. Stop. Voor drie miljoen lijkt hij het grootste koopje van de snelle mannen te zijn. De rest is allemaal gigantisch duur voor het kleine budget dat we met z’n allen gekregen hebben van sadist Hannes Tahon. Wist je trouwens dat er nog nooit eerder een Nieuw-Zeelander een rit won in de Tour? Wat zou het een bijzonder sterke (vertaal sterk eens naar het Engels) prestatie zijn van Corbin. Wielermanagerland barst in dat geval uit zijn voegen.
__________________________________________________________________________________
Comments