Om onze tranen na de afgelasting van Parijs-Roubaix te drogen, kijken we al volop uit naar de laatste vier voorjaarsklassiekers. De periode voor de Ardennenklassiekers is traditioneel het beste moment om transfers te doen, omdat het peloton uit heel wat nieuwe, verse renners bestaat. Wij bieden je alvast vijf tips per prijscategorie aan.
Toppers (+8m)
Beginnen doen we door een open deur in te trappen: Primoz Roglic (10m) staat met stip genoteerd op de lijst van onze redactie. Na drie ritoverwinningen in Parijs-Nice en een ritwinst en eindzege in de Ronde van het Baskenland, blinkt de Sloveen in zijn vel. Dit jaar heeft hij ook zijn zinnen gezet op het drieluik Amstel Gold Race – Waalse Pijl – Luik-Bastenaken-Luik. Vorig jaar won hij al in Luik, nadat Alaphilippe met een foutief manoeuvre de rest uitschakelde en vervolgens te vroeg juichte. Roglic heeft een enorm sterke laatste kilometer, dus ook de Waalse Pijl lijkt een kolfje naar zijn hand. Bovendien beschikt hij over een sterke ploeg, maar daar leest u hieronder meer over.
Van Roglic is het maar een klein sprongetje naar die andere Sloveense topper, Tadej Pogacar (10m). Het 22-jarige toptalent had vorig jaar Luik-Bastenaken-Luik misschien al kunnen winnen, maar zoals eerder gezegd stak ‘Juleske Nerveux’ daar een stokje voor. Ook dit jaar beperkt ‘Pogieboy’ zich voorlopig tot Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl. Met de UAE Tour en Tirreno-Adriatico al op zak, lijkt de tourwinnaar alvast weer in topvorm. Hij heeft bovendien al meermaals getoond dat hij aan de finish nog sneller is dan zijn landgenoot Roglic. Ook Pogacar heeft trouwens een sterk team, zo sterk zelfs dat de hiërarchie misschien niet vanzelfsprekend is.
Sinds dit jaar rijdt Marc Hirschi (11m) namelijk ook voor UAE-Team Emirates. Bij de Zwitser is het echter gissen naar de conditie: hij kwam pas laat in competitie en zijn resultaten suggereren voorlopig geen hoog vormpeil. Aan zijn talent mag je echter niet twijfelen: vorig jaar triomfeerde hij in de Waalse Pijl en ook in Luik kon hij misschien wel winnen (nog een slachtoffer van Julian zijn streken). Zijn mindere resultaten in de Ronde van het Baskenland zijn bovendien deels te wijten aan zijn knechtenrol voor Pogacar, een rol die hij ook in de Tour zal vervullen. Zou dat kunnen betekenen dat hij wél kopman is in de Ardennenklassiekers?
Onze vierde tip is een naam die we ook in de Vlaamse klassiekers al regelmatig zijn tegengekomen: Michael Matthews (9m). Hij werd dit jaar al zesde in Milaan-Sanremo en vijfde in Gent-Wevelgem, maar de koersen die hem het beste liggen moeten misschien nog komen. Het valt te betwijfelen of hij Roglic en Pogacar kan volgen bergop, maar de Australiër heeft al bewezen dat hij de Ardennen aankan. Hij heeft bovendien een geweldige sprint en rijdt als enige van deze vijf toppers de Brabantse Pijl. Schrijf hem daar alvast maar op als een van de topfavorieten.
Onze laatste dure tip is Maximilian Schachmann (9m), de winnaar – op een diefje weliswaar – van Parijs-Nice. Twee jaar geleden reed hij in alle drie de Ardennenklassiekers top vijf, maar vorig jaar slaagde hij er door een aanslepende blessure niet in om een hoofdrol te spelen. In het Baskenland zakte hij er naar het einde toe wat door, maar in het eendagswerk komt hij doorgaans beter voor de dag.
Dark horses (3,5-7m)
We zijn zelf ook verbaasd, maar onze eerste dark horse luistert naar de naam Alejandro Valverde (7m). Wie had vorig jaar gedacht dat we nog steeds rekening zouden moeten houden met de bejaarde – hij wordt over twee weken 41 jaar – Spanjaard? Het toont nog maar eens aan dat je Valverde nooit mag afschrijven. In Catalonië en het Baskenland danste hij als vanouds op de pedalen en in de GP Indurain leerde hij opnieuw wat winnen is. Bovendien kent hij de weg in de Ardennen: Luik-Bastenaken-Luik en de Waalse Pijl staan respectievelijk al vier en vijf keer op zijn palmares.
Onze tweede dark horse voor de Ardennen is David Gaudu (5,5m). Met twee ritzeges in de Vuelta vorig jaar en zijn overwinning in de koninginnenrit van de Ronde van het Baskenland zaterdag, lijkt hij zijn potentieel helemaal waar te maken. De Franse springveer heeft duidelijk de topconditie te pakken en werd overigens al eens zesde in Luik-Bastenaken-Luik (2019) en negende in de Waalse Pijl (2017).
Ook Warren Barguil (5,5m) dichten we een grote kans op mooie ereplaatsen toe. Vorig jaar reed hij drie keer top tien in de voorjaarsklassiekers, met een vierde plaats in de Waalse Pijl als uitschieter. Dit jaar toonde hij zich ook al in de Vlaamse klassiekers, zij het zonder resultaat. De renner van Arkéa Samsic lijkt klaar om te schitteren in de Ardennen.
Nog een ondertussen ingeburgerde naam is die van Tom Pidcock (5,5m). Hij schoot dit voorjaar pijlsnel uit de startblokken, maar daarna sputterde de motor een beetje door ziekte. In de Ronde van Vlaanderen toonde hij echter dat hij er opnieuw staat. Pidcock is een beetje op ontdekkingstocht dit jaar, maar zijn gewicht verraadt dat de Ardennen hem misschien nog beter moeten liggen dan Vlaanderen. Dat denkt ook zijn mentor Kurt Bogaerts, zoals je hier kan lezen.
Voor onze vijfde dark horse stoten we voor de eerste keer in dit artikel op een Belg. Chauvinisme is een slechte raadgever, maar Mauri Vansevenant (4,5m) heeft zijn plaats in deze lijst helemaal zelf afgedwongen. Hij wist met de GP Industria & Artigianato zijn eerste profkoers te winnen en imponeerde ook in de Coppi e Bartali en de Ronde van het Baskenland. In zijn ploeg is Alaphilippe natuurlijk de uitgesproken kopman, maar de Fransman heeft dit jaar al getoond zijn teamgenoten van The Wolfpack veel te gunnen. En zeg nu zelf, voor 4,5 miljoen kan je toch niet sukkelen?
Geniet hier nog eens van de ontlading ten huize Vansevenant na Mauri's overwinning in de GP Industria & Artigianato. Krijgen we de komende weken gelijkaardige taferelen te zien?
Witte merels (3m)
Jonas Vingegaard (3m), misschien wel de witste onder de merels, vloog afgelopen week onwaarschijnlijk sterk over Baskische wegen en muren. Hij zag zijn topprestaties beloond met een tweede plaats in het eindklassement, voor Tadej Pogacar. Ook in de UAE Tour won hij al en in de Coppi E Bartoli ging de jonge Deen zelfs met twee ritzeges én de eindzege naar huis. Het is duidelijk dat de Ardennenploeg van Jumbo – Visma, in tegenstelling tot hun ploeg voor de Vlaamse klassiekers, goed gewapend is en meerdere renners kan uitspelen. Zeker als je weet dat Van Aert ook de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race nog zal rijden.
Over goed gewapende ploegen gesproken: ook Deceuninck – Quick Step kan zoals eerder gezegd meerdere pionnen uitspelen. Naast Alaphilippe en Vansevenant, rijdt daar ook nog ene Mikkel Frølich Honoré (3m) rond. Met een ritoverwinning in de Coppi e Bartali en de Ronde van het Baskenland – het is u ondertussen wel al duidelijk welke koersen u in het oog moet houden – heeft de sterke Deen alleszins genoeg adelbrieven om een vrije rol op te eisen. Plaats daarnaast nog de namen van Dries Devenyns, Pieter Serry en Andrea Bagioli, en u weet dat de blauwe brigade van Patrick Lefevere ook in de Ardennen zal domineren.
Tussen de jonge witte merels fladdert ook één oude, ervaren rot genaamd Dan Martin (3m). We denken ondertussen de reden achter zijn forse onderwaardering te kennen: zijn tamelijk onbekende ploegmaat James Piccoli kreeg een waarde van 5 miljoen toegewezen, dat moet een foutje zijn. Als wielermanager moet je daar natuurlijk van profiteren. Al is het nog maar de vraag of Dan Martin een transfer wel waard is, aangezien hij voorlopig enkel op de startlijst van Luik-Bastenaken-Luik staat, het monument dat hij in 2013 aan zijn erelijst toevoegde.
Tijd voor nog een vleugje chauvinisme: wij kijken reikhalzend uit naar de prestaties van Arjen Livyns (3m) in de Ardennen. Voor hem geldt een beetje hetzelfde als voor Tom Pidcock, ook hij is eerder gebouwd voor de klimklassiekers. Hij werd vorig jaar al vijftiende in de Brabantse Pijl en kan dit jaar opnieuw profiteren van de ervaring van Jelle Vanendert (lees ons interview met Jelle hier).
Onze laatste tip is de Australiër Nick Schultz (3m). Vorig jaar eindigde hij in de twee Waalse klassiekers al in de top 25, maar ook hij verdient zijn plaats in deze lijst vooral door zijn prestaties in de Coppi e Bartali. Daar werd hij vierde in de tijdrit en derde in drie andere ritten. Kan hij verrassen?
Eervolle vermeldingen
De volgende renners kregen een stem van de redactie, maar haalden de lijst net niet:
Dylan Teuns (8m)
Bauke Mollema (7m)
Alexey Lutsenko (7m)
Matej Mohoric (7m)
Rudy Molard (7m)
Lennard Kamna (7m)
Andrea Bagioli (5,5m)
Laurens De Plus (4,5m)
Alessandro Covi (3m)
Op zoek naar het programma van jouw potentiële transfer? Wij hebben in dit artikel de programma's van de belangrijkste renners op een rijtje gezet.
Comments