top of page
Foto van schrijverMatthijs Scheelen

Met deze tips ben je klaar voor de Ardennenklassiekers

De laatste rechte lijn van de klassieke wielermanager 2023 is ingezet. Nog vier wedstrijden te gaan: Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. De ene wielermanager wil zijn of haar positie in het klassement handhaven, de ander gaat proberen een inhaalbeweging te maken. De dagen voor aanvang van de Ardennenklassiekers zijn traditioneel het beste moment om transfers te doen, omdat het peloton uit heel wat verse renners bestaat. Wij bieden je alvast enkele tips aan.



Beginnen doen we met Remco Evenepoel (10M). Veel valt er over de kleine uit Schepdaal niet meer te zeggen en te schrijven. Hij zal er staan in Luik-Bastenaken-Luik. De vraag is alleen of Evenepoel in La Doyenne voldoende wielermanagerpunten zal pakken om een transfer waard te zijn, zeker in vergelijking met collega’s die in de vier klimklassiekers starten en zo keer op keer punten kunnen sprokkelen. Bij winst wel, maar zo evident wordt dat volgens ons niet. Een monument naar je hand zetten, doe je niet zomaar. Een beresterke Tadej Pogacar, een na zijn hersenschudding herboren Tom Pidcock of enkele tegenslagen onderweg kunnen een tweede overwinning op rij verhinderen. En denk maar eens aan een koerssituatie waarin een groepje van vijf sprint voor de zege en de aerokogel pas vijfde wordt…


Het is voorlopig niet het voorjaar van AG2R-Citroën, maar misschien kan Benoit Cosnefroy (8M) daar verandering in brengen. Een zestiende plaats in de Ronde van Vlaanderen doet vermoeden dat hij na nog eens anderhalve week training net op tijd de topvorm te pakken zal hebben. Zijn resultaten van de voorbije jaren moeten hem en de wielermanagers vertrouwen geven. De Fransman werd al tweede, derde en achtste in de Brabantse Pijl en behaalde knappe tweede plaatsen in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl. Zet hij dit jaar de ereplaatsen om in een mooie overwinning? Cosnefroy rijdt alle vier de klimklassiekers.


Bij Alpecin-Deceuninck leven ze momenteel op een roze wolk, een momentum waar Quinten Hermans (8M) van moet kunnen profiteren. In een interview met Sporza maakte hij zijn ambities duidelijk: “Ik had wel eens willen zien wat ik in de Ronde had kunnen doen met deze conditie. Luik-Bastenaken-Luik (waar hij vorig jaar tweede eindigde) is een heel mooie koers die me ligt, maar ik heb vooral de Waalse Pijl met stip aangeduid. Ook de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race zouden me goed moeten liggen.” In de Ronde van het Baskenland liet Hermans geen topuitslagen noteren, maar bij de ploeg weten ze maar al te goed hoe ze iemand in een rittenkoers moeten koest houden om in de daaropvolgende klassiekers te scoren (Hermans heeft deze theorie ondertussen bevestigd aan Het Nieuwsblad). Volgens ons is de Limburger helemaal klaar om samen met ploegmaat Soren Kragh Andersen naar het front te trekken.


Quinten Hermans werd vorig jaar in Luik-Bastenaken-Luik knap tweede na Remco Evenepoel en voor Wout van Aert (foto: Cor Vos).


Quinten Hermans zal bij veel wielermanagers in de weegschaal liggen met provinciegenoot Dylan Teuns (8M). Sinds zijn overstap naar Israel-Premier Tech hebben we niet meer zoveel van de ondertussen 31-jarige springveer gezien, maar zijn overwinning in de Waalse Pijl van vorig jaar zijn we nog niet vergeten. Hij verdwijnt vaak van de radar door de Remco- en Wout-mania en is misschien wel de meest onderschatte Belg van het peloton. Net op de momenten dat de media hem even vergeten, verbaast hij. Teuns reed normaal alle vier de klimklassiekers, maar hij heeft wegens ziekte in extremis afgehaakt voor de Brabantse Pijl. Hij wil zich sparen voor de Amstel Gold Race van komende zondag.


De grootste zekerheid op succes betreft voor ons David Gaudu (7M). In Parijs-Nice was de renner van Groupama-FDJ de dichtste belager van een ontketende Tadej Pogacar en liet hij in het eindklassement zelfs Jonas Vingegaard achter zich. Net voor de Ronde van het Baskenland werd hij ziek, maar dat deerde hem niet om een vierde plaats in het eindklassement te behalen. In 2021 eindigde de Fransman al eens zevende in de Waalse Pijl en derde in Luik-Bastenaken Luik. Voldoende adelbrieven om in de Amstel Gold Race, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn beste prestaties in klassiekers ooit te laten zien.



Wat doe je de wielermanagers aan, Neilson Powless (5,5M)? Op het laatste moment kom je niet aan de start van de Brabantse Pijl, terwijl deelname aan de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik ook nog niet 100 procent vaststaat. De hoogvorm heeft de 26-jarige Amerikaan van EF Education-EasyPost in ieder geval te pakken. De resultaten zeggen voldoende: zevende in Milaan-Sanremo, derde in Dwars door Vlaanderen en vijfde in de Ronde van Vlaanderen. De echte kenners hadden hem eigenlijk al van in het begin in hun team moeten hebben, zeker gezien zijn goedkope prijskaartje.

Verder zijn er ons nog twee klimgeiten opgevallen die zich dit seizoen al laten zien hebben: Mikel Landa Meana (5,5M) en Mattias Skjelmose (4,5M). Bij het typen van de naam ‘Mikel Landa Meana’ schiet de schrik er al in dat hij gaat vallen en/of falen. De resultaten van de 33-jarige Spanjaard geven wel hoop. De renner van Bahrain-Victorious werd zevende in de Ronde van Valencia, tweede in de Ruta del Sol, zevende in Tirreno-Adriatico, vijfde in de Ronde van Catalonië en last but not least tweede in de Ronde van het Baskenland. Qua regelmaat kan dat tellen. Benieuwd welke wielermanagers hem durven te transfereren. Mattias Skjelmose behaalde dan weer ritzeges in de Ster van Bessèges (ook tweede in het eindklassement) en Tour des Alpes Maritimes et du Var, alsook derde plaatsen in de eendagskoersen Faun-Ardèche Classic en GP Miguel Indurain. Landa rijdt enkel de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik, Skjelmose doet er ook de Amstel Gold Race bij.


Soudal Quick-Step heeft wat recht te zetten na de kasseiklassiekers en rekent daarvoor vooral op Remco Evenepoel in Luik-Bastenaken-Luik. Al proberen ze Julian Alaphilippe ook in stelling te brengen voor de klimklassiekers, maar knieproblemen lijken roet in het eten te gooien. De tweevoudige wereldkampioen past alvast voor de Brabantse Pijl en ook de Amstel Gold Race oogt onzeker. Misschien komen er zo wel kansen voor man-in-vorm Mauro Schmid (4,5M). De nog maar 23-jarige Zwitser heeft de voorbije weken de Coppi e Bartali naar zijn hand gezet en liet ook enkele ereplaatsen in de Ronde van het Baskenland optekenen. Het probleem is dat hij net zoals Teuns op het laatste moment afgehaakt heeft voor de Brabantse Pijl. Ook hij is wat ziekjes en wil zich sparen voor de Amstel Gold Race.


We kunnen het artikel met de transfertips niet eindigen zonder het over Jumbo-Visma te hebben. De kasseimonumenten waren net niet dat wat ze ervan verwacht hadden. Ze zullen erop gebrand zijn om te laten zien dat zij toch de ploeg van het voorjaar zijn. Tiesj Benoot (9M) wordt het speerpunt, maar wie weet kunnen Attila Valter (3,5M) en Thomas Gloag (3,5M) onder het motto ‘samen winnen’ wel verrassende resultaten neerzetten. De 24-jarige Valter liet ondanks de gebrekkige samenwerking met Benoot in de Strade Bianche zien een zware klassieker aan te kunnen, de 21-jarige Gloag maakt een uitstekend eerste profjaar door. Het betreffen beiden leuke opties, indien je nog een goedkope renner nodig hebt. Benoot en Valter betwisten de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Buik. Gloag staat enkel in de laatste twee klassiekers aan de start.


__________________________________________________________________________________


Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!

5.626 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 bình luận


Vlam van Ham
Vlam van Ham
11 thg 4, 2023

Teuns heeft de Brabantse pijl geschrapt, voor wie nog over hem zou zitten twijfelen.

Thích
bottom of page