Zoveel potentiële goudhaantjes, zo weinig plaatsjes. De categorie van subtoppers (5M-7M) is eentje waarin harde knopen moeten worden doorgehakt. De Lead-Out zorgt voor een houvast. Volgende namen zijn volgens onze bescheiden mening het overwegen waard.
In de eerste plaats kijken we naar de kopmannen van Trek-Segafredo. Een ex-wereldkampioen en een ex-winnaar van Milaan-San Remo voor elk 7M, dat klinkt als een koopje. We hebben het natuurlijk over Mads Pedersen en Jasper Stuyven. Vooral die laatste is altijd een garantie op punten in het voorjaar. In 2021 pakte hij 185 punten, het achtste hoogste aantal van de hele wielermanager, vorig jaar stopte de teller op 116. Dé grote uitblinker van het voorjaar zal de Leuvenaar niet worden, maar een 7-miljoener die meer dan 100 punten meegrist, is sowieso geen slechte koop.
Mads Pedersen is een tikkeltje onvoorspelbaarder, maar startte wel al goed aan het seizoen in de Ster van Bessèges met onder meer ritwinst in de tijdrit. Bovendien is Pedersen, meer dan Stuyven, ook een afwerker. Het zou ons niet verbazen als hij dit jaar een nieuwe klassieker aan zijn palmares toevoegt, genre Kuurne-Brussel-Kuurne. Al tasten we voorlopig nog in het duister voor de programma's van de Trekkers.
We lichten er nog één renner van 7 miljoen uit: de Noorse beer Alexander Kristoff. Op zijn 35e heeft hij een stapje teruggezet naar het procontinentale team Uno-X, maar Kristoff is nog niet van plan om uit te bollen. Vorig jaar boekte hij nog enkele mooie en felbevochten zeges in het shirt van Intermarché, de koershonger spatte ervan af. Bij Uno-X is hij in principe de absolute kopman en met jongens als Waerenskjold en Tiller krijgt hij een paar sterke luitenanten mee in dienst. De eerste rit van de Ronde van Algarve bewees alvast dat het klikt.
Ontbindt Alexander Kristoff in het voorjaar opnieuw zijn duivels? Foto: Getty Images
Een prijscategorie lager zitten vooral heel wat revelaties van de voorbije jaren: Magnus Sheffield, Hugo Hofstetter, Fred Wright, Dries Van Gestel ... Allemaal interessante opties, maar van wie zijn we zeker dat hij kan bevestigen? Doe ons maar Victor Campenaerts (6M). Als hij zijn focus op iets legt, ben je zeker dat er iets van komt. Vorig seizoen pakte Vocsnor al 107 punten en eigenlijk zag je toen dat er misschien nog meer in zat. "Roses are red, violets are blue, I want to win de Omloop and Nel, I love you", schreef hij op Valentijnsdag. Afspraak op 25 februari in Ninove dus.
En ook van Ben Turner (6M) hebben we hoge verwachtingen. De 23-jarige Brit van Ineos-Grenadiers boekte vorig jaar al mooie resultaten (11e in Roubaix, 4e in de Brabantse Pijl, 8e in Dwars door Vlaanderen) en begon nu erg sterk aan het nieuwe seizoen. In de Spaanse versie van de Strade Bianche was Turner bijvoorbeeld degene die het langst kon aanklampen bij de onaantastbare Pogacar. Turner zou zomaar eens kunnen profiteren van de schaduw van Pidcock om op kousenvoeten naar een eerste klassieke overwinning te rijden.
Over naar de vijfjes. Daar willen we u graag attent maken op de aanwezigheid van Mike Teunissen (5M). De ex-gele truidrager is verlost van zijn knechtenrol bij Jumbo-Visma en zal dit voorjaar starten als medekopman bij Intermarché-Circus-Wanty. De ploeg van Hilaire Van der Schueren bevindt zich op een wolk: Kobe Goossens, Rui Costa, Biniam Girmay ... De zegeruikers stapelen zich op. De ploeg zal dan ook populair zijn op de Sporza Wielermanager. En als we ploegmaat Laurenz Rex moeten geloven zal Teunissen "uitblinken in de klassiekers".
In deze prijscategorie zijn ook een aantal interessante sprinters te vinden, al is zekerheid ook hier ver te zoeken. Renners als Luca Mozzato, Alberto Dainese en Gerben Thijssen hebben zich al verschillende keren bewezen, maar zijn zowel qua prestaties als programma misschien een te grote gok. Als we er toch twee moeten uitpikken, kiezen we voor Jordi Meeus (5M) en Sam Welsford (5M). Meeus heeft de goede vorm duidelijk te pakken – hij stond in de voorbereiding al vier keer op het podium – en lijkt kansen te krijgen bij zijn ploeg BORA-Hansgrohe. Hoewel hij vorig jaar een dramatisch voorjaar kende, bewees hij met een 14de plaats in Parijs-Roubaix ook meer te kunnen dan enkel sprinten.
Sam Welsford won twee etappes in de Ronde van San Juan. Foto: Cor Vos
Ook Sam Welsford is een coming man in de wielerwereld, ook al is hij al 27 jaar. Na een succesvolle carrière in het baanwielrennen koos de Australiër voor de weg, met succes. Hij werd vorig jaar al 4de in Bredene en 3de in de epische editie van de Scheldeprijs. In de voorbereiding schoot hij dit jaar al twee maal raak in de Ronde van San Juan. Mits een mooi programma (dat nog niet vastligt) kan Welsford een goede puntenpakker uit de tweede lijn worden.
Nog een laatste tipje om het af te leren? Allez dan. Soren Kragh Andersen (5M). Na zijn grote doorbraak in 2020 had de Deen moeite om te bevestigen onder het juk van Team DSM. Maar meer en meer komen er positieve signalen binnen over een nieuw elan. De overstap naar Alpecin Deceuninck zou Kragh Andersen deugd gedaan hebben. Samen met Philipsen, Van der Poel en Hermans zal de Deense allrounder de klassieke koek proberen te verdelen. Kragh Andersen staat op de startlijst van negen klassiekers, waaronder ook twee klimklassiekers. Als zijn talent weer tot volle uiting komt, kan dat veel punten opleveren.
Wellens had ook wel minstens genoemd mogen worden.