Onze tips over de toppers met een prijskaartje van zeven tot en met twaalf miljoen hebben we reeds op jullie losgelaten. Hoog tijd om ons te richten op een brede kudde van dark horses die vier, vijf of zes miljoen kosten. Een lastige categorie om keuzes in te maken, maar wij helpen je graag op weg met deze tien namen.
Zes miljoen
20 juli 2023, Bourg-en-Bresse. In de achttiende etappe van de Ronde van Frankrijk troeft Kasper Asgreen zijn medevluchters af en bezorgt zijn ploeg Soudal Quick-Step op de valreep nog een ritzege. De Deen laat hiermee twee moeilijke jaren met knieperikelen en een vermoeidheidssyndroom achter zich. Oké, in 2023 werd hij wel nog zevende in de Ronde van Vlaanderen en in 2022 derde in de Strade Bianche, maar hoogdagen zoals in de E3 Saxo Classic en Vlaanderens Mooiste van 2021 had hij niet meer beleefd. Zijn eerste ritzege in de Tour ooit moet hem met veel vertrouwen en rust de winter in hebben doen gaan, wat voor een renner zeer belangrijk is met oog op de voorbereiding van een nieuw voorjaar. “Als ik op mijn best ben, hoor ik bij de beste coureurs. Dat was ik afgelopen jaar niet, maar ik heb het allemaal achter me kunnen laten en heb de motivatie om het weer op te nemen tegen de groten”, klonk het zopas bij de 29-jarige Asgreen. En laat ons eerlijk zijn: zes miljoen is een koopje voor iemand die reeds bewezen heeft dat hij een kasseimonument kan winnen.
Tim Wellens reed in zijn eerste maanden bij UAE Team Emirates soepel rond, maar een sleutelbeenbreuk na een harde crash in de Ronde van Vlaanderen gooide roet in het eten. Na een tweede voorbereiding bij één van de beste teams ter wereld moet hij binnen enkele dagen in een uitstekende vorm aan de start van de eerste klassieker kunnen komen. Onder andere een derde plaats in de Ronde van Murcia en een vierde plaats in de Clasica Jaen tonen dat zijn basis alvast in orde is. Kopman Tadej Pogacar zal in de Strade Bianche en Milaan-Sanremo het mooie weer maken. In de Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, E3 Saxo Classic, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Brabantse Pijl daarentegen mag de ondertussen 32-jarige Belg volledig zijn eigen ding doen. Met andere woorden: het is nu of nooit, Tim!
Door de Trofeo Palma en de eerste rit in de Ronde van de Algarve op zijn naam te schrijven, heeft Gerben Thijssen getoond stilaan bij de snelste renners van het peloton te horen. Deze zeges zullen hem met een grote glimlach aan de start van de Vlaamse eendagswedstrijden brengen. Ook veel wielermanagers zullen lichtjes grijnzen wanneer ze zijn aantrekkelijke voorjaarsprogramma zien. Kuurne-Brussel-Kuurne, Nokere Koerse, Bredene Koksijde Classic, Classic Brugge-De Panne en Scheldeprijs zijn vijf wedstrijden waarin hij in een ideaal scenario telkens op het podium kan staan. Hiervoor zal hij moeten afrekenen met de te duchten Tim Merlier die een miljoentje duurder is in de wielermanager. Merlier is intrinsiek sneller dan Thijssen, maar verkiest lastigere kasseikoersen als Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix boven Kuurne-Brussel-Kuurne en Bredene Koksijde Classic. Dat kan hem serieus wat punten kosten. Thijssen is dus gezien zijn prijs en programma zeker het overwegen waard.
De transferpolitiek van Lidl-Trek heeft bewezen dat de ploeg zich meer op het rondewerk wil oriënteren, wat niet wil zeggen dat we de voorjaarskern moeten beginnen onderschatten. Kopman Mads Pedersen heeft bijvoorbeeld opnieuw zijn maatje Jasper Stuyven aan zijn zijde. Geen veelwinnaar, maar wel iemand die zo goed als altijd aanwezig is in de klassiekers. Christophe Vandegoor, journalist bij Sporza, omschrijft het als volgt: “Eergierig als hij is, zal hij zijn status als kopman nog eens willen waarmaken. De laatste jaren is hij wat voorbijgestoken, maar vergis je niet: Stuyven is er altijd bij in het voorjaar. Ze hebben ook nog onder meer Jonathan Milan. Als het goed is, moeten en kunnen ze hun voet naast die van Visma-Lease a Bike zetten." Stuyven biedt volgens ons wat meer zekerheid dan Milan, aangezien hij twee klassiekers meer zal betwisten en vooralsnog zwaardere parcoursen aankan. Neem daar nog eens bij dat zijn vorm en benen in zijn eerste competitiedagen in de Algarve wel snor zaten volgens insiders. Ten slotte zal Milan ook niet altijd zijn snelle sprint kunnen uitspelen, aangezien Pedersen die ook heeft en gezien zijn status binnen de ploeg sneller voor hem zal gekozen worden om het af te maken.
Doe mee aan onze minicompetities voor de wielermanager bij de mannen en de vrouwen en maak kans op prachtige prijzen van onze partners Kwaremont bier en Passion for Cycling.
Vijf miljoen
Oier Lazkano, wat is over deze 24-jarige Spanjaard van Movistar al veel gezegd en geschreven. Wielermanagers die geregeld ons drukbezochte forum bezoeken, zullen dit bevestigen. Terecht overigens, want vorig jaar verbaasde hij de wielerwereld met een tweede plaats in Dwars door Vlaanderen en tien dagen geleden liet hij een knappe solo optekenen in de Clasica Jaen. Met het vertrek van Matteo Jorgenson naar Visma-Lease a Bike is de Spaanse kampioen nu de onbetwiste numero uno binnen de blauwe formatie wat de kasseiklassiekers betreft. Een echte dark horse in goede doen, wat heeft een wielermanager anno 2024 meer nodig?
“Vorig jaar heb ik geprobeerd in de Omloop Het Nieuwsblad, maar de vlucht was de verkeerde combinatie. Dit jaar zal ik er dichtbij zijn.” Een quote van Jan Tratnik op de mediadag van Visma-Lease a Bike eind december dewelke Hannes Tahon in de podcast Kopman uit de doeken deed. Het definitief voorjaarsprogramma van de Sloveen is nog niet bekend, maar zijn uitmuntend vormpeil wel. Wout van Aert zet hem alvast zeker in zijn ploegje. Wat dan met ploegmaats Tiesj Benoot en Matteo Jorgenson? Benoot, twee miljoen duurder dan Tratnik, heeft een vervelende val meegemaakt in de Ronde van de Algarve. Jorgenson, die één miljoen meer kost, rijdt een beperkt programma van grote klassiekers waar kopman Van Aert absoluut zijn zinnen op heeft gezet. Allemaal argumenten om voor de goedkoopste optie in uitstekende vorm te kiezen.
Jan Tratnik (foto: Jan Tratnik Official Website)
Israël-Premier Tech is weer hip op de wielermanager! Het ProTour-team heeft dan ook enkele interessante ijzers in het vuur voor de komende maanden. Neem nu Hugo Hofstetter, die het samen Pascal Ackermann moet gaan doen in de sprintklassiekers. Wie van de twee kies je dan best? Een dilemma dat ook in de podcast Kopman voor discussie zorgde. Gilles Liesenborghs en Hannes Tahon gaat voor Ackermann, terwijl Thomas Huyghe en Tess Elst Hugo Hofstetter verkiezen. Het lijkt ons zo dat beide heren zich niet voor mekaar moeten opofferen, maar ieder voor zich moeten proberen zoveel mogelijk punten te verzamelen voor de ploeg in strijd voor een ticket voor de World Tour. Hofstetter rijdt twee wedstrijden meer dan zijn ploegmaat en heeft in het verleden in verschillende kleinere Vlaamse sprintwedstrijden het podium bekleed. Laten we het lichte voordeel aan hem geven.
Acht minuten en zeventien seconden, meer had Maxim Van Gils niet nodig om de individuele tijdrit van 4,95 kilometer en meteen ook de Ruta del Sol te winnen. In het Vlaamse werk pakt Lotto Dstny natuurlijk uit met sterkhouder Arnaud De Lie, maar in Italië en de Ardennen mogen we zeker ook uitkijken naar de prestaties van de blonde jongeman. Vorig seizoen liet hij een zevende plaats in de Amstel Gold Race, een achtste plek in de Waalse Pijl en een elfde plek in Luik-Bastenaken-Luik optekenen. In de Tour was een knappe tweede stek op de aankomst boven op de Grand Colombier zijn deel. Nu Van Gils weer een jaartje ouder en sterker is, verdient hij zeer zeker zijn plaats in ons lijstje van dark horses.
Vier miljoen
Tussen de renners van vier miljoen zoekt een wielermanager doorgaans iemand die regelmatige prestaties aflevert en op het einde van een pittige wedstrijd nog een snelle sprint uit zijn benen kan schudden. Zo iemand is Axel Zingle zeker wel. De Fransman van Cofidis rijgt al jaren de top tien-plaatsen aan elkaar. Vorig jaar deed hij dat voor het eerst ook in koersen die deel uitmaken van de wielermanager (Dwars door Vlaanderen, Brabantse Pijl en Amstel Gold Race). 2024 startte met meerdere podia in Tour de la Provence uitstekend. Zijn programma voor de komende maanden bevat een heel aantal Italiaanse en Vlaamse lekkernijen. Wie weet zit er ergens wel een eerste podium in, wat meteen een mooie som wielermanagerpunten met zich mee zou brengen.
Wie herkent de volgende situatie nu niet? Een renner komt over van de jeugd, staat voor het eerst aan de start van een resem klassiekers en komt meteen als goedkope joker in je wielermanagerploegje. De jonge leeftijd van die renner zorgt ervoor dat zijn uitslagen achteraf nog niet zijn wat je ervan verwacht had. Gevolg: je bent geneigd om hem het jaar erop niet te selecteren. Gevaarlijk, want in de ontwikkeling van een coureur kan een jaar wonderen doen. We denken bijvoorbeeld spontaan aan Soren Waerenskjold. De 23-jarige Noor lijkt met zijn grote motor en eindsprint gemaakt voor het voorjaarswerk. Vorig jaar kwam er dat nog niet helemaal uit, wat niet wil zeggen dat het in 2024 niet anders kan zijn. Een mooi programma van acht wedstrijden bij een vrijbuitersploeg als Uno-X ligt op hem te wachten.
__________________________________________________________________________________
Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram. Of stel je vraag aan andere Wielermanagers op ons Forum!
Komentáře