top of page
Foto van schrijverKarel Naulaers

Sporza Wielermanager 2022: 5 opvallende nieuwtjes waarmee je best rekening houdt

Bijgewerkt op: 16 feb. 2022

Jawel, jawel, het is weer zover! De Sporza Wielermanager staat vanaf vandaag online en het puzzelen kan dus opnieuw beginnen. Hoewel het concept hetzelfde blijft, zijn er toch een paar opvallende nieuwtjes in het spel waarmee je als volleerde wielermanager maar beter rekening houdt. Wij sommen de opvallendste hier even voor jou op.



1. Drie puntencategorieën in plaats van twee


Ons lobbywerk heeft geloond: vanaf dit jaar bestaan er voor de puntentelling drie categorieën. Zoals altijd wordt er een opdeling gemaakt tussen monumenten, waar de winnaar honderd punten oplevert, en andere klassiekers, waar je voor de winnaar slechts tachtig punten opstrijkt. Nieuw is echter de categorie van de klassiekers die niet tot de World Tour behoren, daar werd het maximum van de punten naar zestig herleid. Een geweldige vernieuwing, wat ons betreft. Het is namelijk logisch dat een wedstrijd als de Bredene Koksijde Classic minder belangrijk is dan de Amstel Gold Race. In totaal tellen er achttien koersen mee in het spel, zes daarvan zijn niet-World Tour. Daarnaast zijn er acht World Tour-klassiekers en vier monumenten.


Wat zijn de gevolgen van die nieuwe categorie? Hoewel de kleinere koersen nog steeds razend interessant zijn, wegen ze minder door. Vaak zijn die zes wedstrijden die niet tot de World Tour behoren voer voor sprinters, denk maar aan Kuurne-Brussel-Kuurne, Danilith Nokere Koerse en de Bredene Koksijde Classic. Bijgevolg lijken sprinters nu dus iets minder interessant. Toch kan dat een wat te voortvarende conclusie zijn, want sprinters blijven een vorm van zekerheid. Bovendien viel het ons op dat de snelle mannen dit jaar een iets lager prijskaartje hebben gekregen. Een direct gevolg van de nieuwe regel? Wie zal het zeggen…


2. Een nieuwe koers


Ook het tweede opvallende nieuwtje verlost ons van een steeds knagende frustratie. Eindelijk krijgt Le Samyn een plaatsje in de Sporza Wielermanager. De opener van het Waalse wielerseizoen kent doorgaans een attractief koersverloop. De renners krijgen voldoende kasseien en heuveltjes voor de wielen om onderweg het verschil te maken, maar ook een sprint van een uitgedund peloton is een realistisch scenario. Doorheen de jaren wonnen er al verschillende ronkende namen in Le Samyn. Hier een overzichtje van de voorbije tien jaar:


2021: Tim Merlier

2020: Hugo Hofstetter

2019: Florian Sénéchal

2018: Niki Terpstra

2017: Guillaume Van Keirsbulck

2016: Niki Terpstra

2015: Kris Boeckmans

2014: Maxime Vantomme

2013: Aleksej Tsatevitsj

2012: Arnaud Démare


Wil je meer weten over deze ‘nieuwkomer’? Lees dan hier onze voorbeschouwing van vorig jaar.


3. Amstel Gold Race voor Parijs-Roubaix


Dit wordt een heuse breinbreker. De Amstel Gold Race zal dit jaar uitzonderlijk de week voor Parijs-Roubaix verreden worden in plaats van erna. Waarom? De Franse verkiezingen vallen op de oorspronkelijke datum van de Hel van het Noorden.


Allemaal goed en wel, maar die hoge piefen in Parijs houden duidelijk geen rekening met de arme wielermanager. De week na Parijs-Roubaix is doorgaans het perfecte moment om via transfers een paar Ardense toppers binnen te halen, maar dat wordt nu een heel ander verhaal. Het profiel van een kasseivreter komt namelijk niet altijd goed overeen met de heuvelrenners die in de Amstel doorgaans triomferen. Wanneer doe je dan best je transfers? Neem je in het begin al een aantal sterke heuvelrenners in je team op? Of krijgt de Amstel nu een ander deelnemersveld en daardoor misschien een ander koersverloop? De wielermanager krijgt er dit jaar nog een aantal dilemma’s bij. Nog een belangrijk detail: ook de Brabantse Pijl, die niet tot de World Tour behoort, valt dit jaar voor Parijs-Roubaix.


4. Uno-X mag meedoen


Hoera! Onze dierbare Noorse vrienden van Uno-X Pro Cycling Team werden dit jaar wél aan het spel toegevoegd. Dat kon ook niet anders: renners als Rasmus Tiller, Kristoffer Halvorsen en Markus Hoelgaard reden vorig jaar een resem top 20- en zelfs top 10-plaatsen bij elkaar. Hoewel die laatste nu het mooie weer moet maken bij Trek-Segafredo, heeft Uno-X dit jaar opnieuw een aantal interessante namen die kunnen meedoen voor ereplaatsen. Zo zal naast Rasmus Tiller (5m) en Kristoffer Halvorsen (5m) ook toptalent Tobias Halland Johannessen (2,5m) een van de speerpunten zijn. Hij won vorig jaar de Ronde van de Toekomst en triomfeerde dit jaar al in een lastige rit in de Ster van Bessèges. Hij lijkt voornamelijk over geweldige klimmersbenen te beschikken, maar zijn Noorse titel in het veldrijden verraadt dat hij veel meer kan.

Lees hier nog eens ons interview met Noorse wielercommentator Christian Paassche over dé revelatie van vorig jaar.


5. Van Aert eenzaam aan de top


Om af te ronden nog een nieuwtje dat ons toch een beetje van onze sokken blies. Wout Van Aert mag zich dit jaar officieel hors catégorie noemen. Hij staat op het vlak van kostprijs op een eenzame hoogte. Maatjes Julian Alaphilippe en Mathieu van der Poel kosten dit jaar slechts 11 miljoen, een miljoentje minder dan Van Aert. De reden? Wij gokken dat de blessure van Mathieu en het beperkte programma van Julian hier iets mee te maken hebben. Al was Van Aert vorig jaar met 379 punten echt wel ongenaakbaar in de eindafrekening, waar Alaphilippe en Van der Poel het met respectievelijk 274 en 268 punten moesten doen. Dus er valt zeker iets voor te zeggen.

 

Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram!

14.782 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page