Vooralsnog geen Sporza Giromanager, maar het bloed van onze redactie kruipt waar het niet gaan kan. Doe jij toch mee aan een fantasycompetitie op een ander medium of wil je gewoon kunnen uitpakken bij je vrienden met straffe voorspellingen? Dan presenteren wij u tien verrassende renners om te zien tijdens de komende Ronde van Italië.
Traditioneel krijgen enkele Italiaanse procontinentale teams een wildcard voor de Giro. Wie op zoek gaat naar dark horses, start best zijn onderzoek bij deze teams. Ook dit jaar denken we een paar ruwe diamanten te hebben gevonden. Beginnen doen we met een 22-jarige klimmer van Androni Giocattoli – Sidermec: Jefferson Alexander Cepeda. Carapaz bewees twee jaar geleden al dat Ecuadorianen zich thuis voelen in de Giro. Wel, Cepeda is een Ecuadoriaan, mag zijn ding doen en is bovendien uitstekend op dreef. In de recentste Tour of the Alps werd hij vierde in het eindklassement. Hij liet er grote namen als Quintana, Bardet, Carthy en Sivakov achter zich.
Naast Cepeda heeft Androni nog een leuke troef in handen: Natnael Tesfatsion. De man uit Eritrea schreef vorig jaar de Ronde van Rwanda op zijn naam. Dat zegt natuurlijk niet zo heel veel, maar dit jaar liet hij toch ook al enkele mooie dingen zien. Hij lijkt een man voor de punchetappes. Hoogstwaarschijnlijk is het meer de hoop dan het gezond verstand die spreekt, maar hoe mooi zou het zijn als een Eritreeër een etappe wint in de Giro?
Is deze Tesfatsion de nieuwe Afrikaanse hoop? (Foto: Twitter)
Ook Bardiani-CSF-Faizanè heeft enkele interessante pionnen in de rangen. Filippo Fiorelli bijvoorbeeld. Deze snelle Italiaan eindigde in de Giro van 2020 al vier keer in de top 20 en liet ook dit jaar enkele mooie uitslagen optekenen. De vraag is wel in welke mate zijn recente resultaten een referentie vormen. De tegenstand in Kroatië, Griekenland of Bosnië is bijlange niet van hetzelfde kaliber als in de Ronde van Italië.
Dan heeft Nick Schultz al meer bewezen dat hij koersen van hoog niveau aankan. De Australiër van BikeExchange kan klimmen en heeft een goed eindschot. Drie keer derde in de Coppi e Bartali, en ook in de Tour of the Alps bewees hij in goede doen te zijn. Waarschijnlijk zal hij moeten knechten voor Simon Yates, maar wie weet kan hij af en toe ook eens zijn eigen kans gaan.
Hetzelfde geldt voor Matteo Fabbro: op papier superknecht voor Buchmann, maar het koersverloop kan daar zomaar anders over beslissen. De Italiaanse klimmer lijkt nog een stapje vooruit te hebben gezet ten opzichte van vorig jaar, toen hij ook al geen onaardige Giro reed. In de afgelopen Tirreno-Adriatico eindigde hij quasi geruisloos vijfde in het eindklassement. Wie dat kan, kan in principe ook een woordje meepraten in de Giro.
We starten zaterdag met een tijdrit van een kleine 9 km. Voer voor de specialisten à la Ganna, Cavagna of – laat ons hopen – Evenepoel, maar ook Patrick Bevin mogen we niet uit het oog verliezen. Hij kan zich zomaar in de top 5 nestelen. De Nieuw-Zeelander van Israel Start-Up Nation kan trouwens ook sprinten. De Ewans van deze wereld kan hij in principe niet volgen, maar op een geaccidenteerd parcours moet hij zich er zeker een paar keer tussen kunnen gooien.
Naast Italianen en exoten, zouden we toch ook graag de aandacht vestigen op een Belg. Quinten Hermans maakt zijn debuut in een grote ronde en daar zijn we heel benieuwd naar. De veldrijder maakte indruk in de klimklassiekers, met onder andere een 14e plaats in de Waalse Pijl. Een ereplaats of wie weet zelfs een ritzege in één van de overgangsritten moet mogelijk zijn.
Een echte dark horse is het niet, maar we zijn toch ook heel benieuwd naar Gianni Moscon. Vorig jaar reed de wispelturige Italiaan geen platte prijs, nu lijkt hij zijn oude vorm te hebben teruggevonden. In de Tour of the Alps kwam het talent opnieuw bovendrijven, met twee ritzeges als resultaat. Of hij zich helemaal moet wegcijferen voor Bernal zal afhangen van de koerstactiek van Ineos Grenadiers. We hopen alvast dat ze net zo aanvallend koersen als in de voorbije wedstrijden. Dan zou Moscon zelf wel eens groots kunnen uitpakken.
Als we de ultimo kilometro induiken en u ziet Matteo Moschetti nog zitten, dan kan het wel eens interessant worden. Moschetti is razendsnel, maar van het alles-of-niet-type. Of hij eindigt in de top 5, of hij eindigt 144e. Als hij zich een paar keer goed weet te plaatsen, zit een mooi resultaat er dus zeker in.
Brambilla won in 2016 de vijftiende etappe in de Giro
Eindigen doen we met een van de Girospecialisten bij uitstek, Gianluca Brambilla. Een garantie op resultaten in de Ronde van Italië. Etappewinst in 2016 was het hoogtepunt, maar de lijst van ereplaatsen is indrukwekkend. Gaan Nibali en/of Mollema echt voor een klassement? Dan zal Brambilla moeten knechten. Vermoedelijk gaan ze bij Trek-Segafredo toch vooral voor etappezeges, dus hou de kleine Gianluca zeker in de gaten.
Mis geen enkele spectaculaire statistiek, verrassend interview of belangrijke voorbeschouwing via onze sociale mediakanalen: Facebook, Twitter en Instagram!
Comments