Sporza Wielermanager staat ondertussen een zestal dagen online. Velen onder jullie zullen al ondervonden hebben dat er wederom hartverscheurende keuzes gemaakt moeten worden. Zeker wat de prijzige toppers tussen acht en twaalf miljoen betreft. Wij van de Lead-Out wikken en wegen de toppers waarover de meest geroutineerde wielermanagers op aarde twijfelen. Laat ons één ding duidelijk zijn: Wout van Aert (12m) hoort daar niet bij. Als je hem niet selecteert, kan je beter meedoen aan de biathloncompetitie op de Winterspelen in Peking. Wie weet schiet je daar wel raak.
De vraag van één miljoen: wanneer komt Mathieu van der Poel (11m) terug in actie? Maak er gerust de vraag van elf miljoen van. De meeste wielermanagers hebben nu al de beslissing gemaakt om hem niet in hun team te zetten. Begrijpelijk, want het is een groot risico natuurlijk. Al willen we hier graag een kanttekening bij maken. Mathieu is ondertussen aan het trainen in Spanje, wie weet kan hij daar de miserie definitief achter zich laten. We hebben op dit moment totaal geen zicht op zijn programma, maar volgens ons is niet alles zomaar op voorhand verloren. Hij heeft nog een maand om zich voor te bereiden op het eerste monument: Milaan-Sanremo. Wie kan zich beter op korte tijd klaarstomen dan Mathieu van der Poel? In de podcast Kopman twijfelt Gilles hieraan, maar Brett verwoordt het als volgt: “Als Mathieu de Ronde wint, wat nog altijd kan, dan heeft hij wel 100 punten. Dat is vrij veel. Als hij dan nog ergens top vijf rijdt, dan is hij het overwegen zeker waard.” Voor Sporza Wielermanager geldt ook de volgende ongeschreven regel: wie het spel naar zijn hand wil zetten, moet risico’s nemen.
Wat met de tweevoudige wereldkampioen Julian Alaphilippe (11m)? Hij kost na zijn prestaties van vorig jaar terecht elf miljoen, maar zijn programma is niet al te uitgebreid. Strade Bianche, Milaan-Sanremo, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. That’s it. Het staat vast dat Julian dit jaar niet als de renner met het op twee na hoogste puntenaantal uit de bus zal komen, maar dat maakt hem niet minder interessant voor een transfer net voor de Waalse Pijl. Hij zal die koers 99,999 procent zeker winnen en ook in Luik-Bastenaken-Luik start hij als één van de topfavorieten. Loulou is naar eigen zeggen relaxter dan ooit, dat belooft!
Tadej Pogacar (11m) zit eigenlijk in hetzelfde schuitje. Het Sloveense fenomeen kost eveneens elf miljoen. Zijn programma ziet er op het eerste zicht beperkt uit, maar toch rijdt hij zes koersen waarvan drie monumenten: Strade Bianche, Milaan-Sanremo, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Tadej vanaf het begin in je ploeg zetten, lijkt ons een minder goed idee. Hem na verloop van tijd transfereren wel. Stel dat je al snel een inhaalbeweging wil en moet maken, dan is een transfer voor Dwars door Vlaanderen misschien wel een meesterlijke gok. Het zou weinigen verbazen als de tweevoudige Tourwinnaar iedereen te kijk zet op de Vlaamse kasseien. We herhalen het nogmaals: wie het spel naar zijn hand wil zetten, moet risico’s nemen.
Na Wout van Aert is Tom Pidcock (10m) de grootste zekerheid voor in je team, toch? De revelatie van vorig jaar verdubbelt maar liefst in prijs (van vijf naar tien miljoen), maar heeft een programma om van te smullen. Hij staat in tien koersen aan de start. Het enige tegenargument dat je voor hem zou kunnen bedenken, betreft zijn piekvermogen. De Brit is meester in het pieken, kijk maar naar de mountainbikerace op de Olympische Spelen en het zeer recente WK veldrijden. Wie weet rijdt hij in heel wat wedstrijden mee als figurant en draait hij de tegenstand enkel een loer in de wedstrijden die er in zijn hoofd echt toe doen. De vraag is natuurlijk of dit argument opweegt tegen alle andere positieve argumenten die over Tom gezegd kunnen worden.
“Doortrekken, doortrekken, doortrekken, doortrekken, doortrekken. Aiaiaiaiaiai. Het is Colbrelli die Parijs-Roubaix wint!” Deze woorden van een enthousiaste Michel Wuyts blijven elke wielerliefhebber bij. Wie had er gedacht dat Sonny Colbrelli (9m) zo’n jaar ging neerzetten? Er zijn weinig redenen om nu te beginnen twijfelen aan de Italiaan. Hij zal ongetwijfeld in veel teams opgenomen worden, want zijn programma bevat maar liefst elf koersen.
Sonny Colbrelli won een dikke vier maanden geleden de heroïsche regeneditie van Parijs-Roubaix. Haalt hij dit voorjaar opnieuw een grote vis binnen? (Foto: Cor Vos)
Kasper Asgreen (9m), wat moeten we in godsnaam denken van die sterke Deen? Hij kost twee miljoen meer dan vorig jaar, negen miljoen om precies te zijn. Vrij veel, als je het ons vraagt. Kasper won in 2021 de E3 en de Ronde van Vlaanderen dan wel op magistrale wijze, toch eindigde hij pas zevende in de lijst van renners met de meeste punten. Wat bij hem ontbrak, was regelmaat. Kan hij daar dit jaar wel voor zorgen? We betwijfelen het, zeker als je de andere renners in de blauwe brigade van Patje voor de Vlaamse klassiekers ziet: Florian Sénéchal, Yves Lampaert, Zdenek Stybar, Fabio Jakobsen… De toppers uit de andere ploegen gaan hem ook niet meer zomaar van ver laten wegspringen, zoals in de E3 het geval was. Hij zal nog beter moeten zijn dan vorig jaar om de prijs van negen miljoen te verzilveren.
Ook Jasper Stuyven (9m) ondergaat een lichte prijsstijging van acht naar negen miljoen. Is hij nu net dat miljoentje te duur? Een moeilijke vraag. Jappe won vorig jaar eveneens een monument, maar eindigde net achter Asgreen bij de renners met het meeste punten op Sporza Wielermanager. Hij had zelfs twee koersen meer in de benen dan de Deen. Wederom ietwat een gebrek aan regelmaat met andere woorden. In 2022 rijdt de Leuvenaar zeven koersen, alle grote wedstrijden tot en met Parijs-Roubaix zo ongeveer. Het wordt afwachten of Jasper op zijn 29ste nog een stap vooruit zal zetten, want dan is er veel mogelijk. Wat vaststaat, is het feit dat hij een cruciale rol zal spelen in het spel. Een deel selecteert hem niet, een deel wel. Je kan er het spel en/of je minicompetitie(s) mee winnen of verliezen. Denk de komende week goed na over Jasper Stuyven. Ga met hem in je hoofd slapen en wordt er mee wakker. Het zal nodig zijn, succes!
Daar gaan we weer, de discussie over het al dan niet selecteren van Tim Merlier (8m) laait weer op. Niet alleen omwille van zijn ploegmaat en medekopman Jasper Philipsen, maar ook vanwege Fabio Jakobsen (8m). Beide topsprinters kosten immers acht miljoen en liggen dus bij veel wielermanagers in de weegschaal. Gisteren was Fabio Tim nog te snel af in de Ronde van de Algarve, maar dat zegt nog niet alles voor het komende voorjaar. De broers Roodhooft zijn precies gebrand op de overwinning op Sporza Wielermanager, want ze hebben het volledige programma van hun twee sprinters nog niet volledig vrijgegeven. Foei foei! Als Merlier aan de start staat van heel wat semi-klassiekers, dan is hij zeker het overwegen waard. Het draait dit voorjaar zeker niet alleen om Fabio.
Fabio Jakobsen troeft Tim Merlier af in de derde etappe van de Ronde van Algarve. (Foto: Belga)
__________________________________________________________________________________
Blijf op de hoogte van al het nieuws in Sporza Wielermanagerland via Facebook, Twitter en Instagram!
Comments