top of page
Foto van schrijverMatthijs Scheelen

Vijf zaken om in het oog te houden voor de Ronde van Vlaanderen

Komende zondag is het weer zover: Vlaanderens Mooiste. Nog geen half jaar na de vorige editie mogen ‘de papzakken vanuit de zetel’ zich opnieuw opmaken voor een waar spektakelstuk. Wat hebben de voorbije koersen ons allemaal geleerd? Wij sommen de vijf voornaamste zaken om in het oog te houden voor u op.


Foto: Belga


Wout van Aert vol vertrouwen


Na de afgelopen klassiekers zal maar één van de ‘Grote Drie’ vol vertrouwen aan de start staan van de Ronde: Wout van Aert. Vorige vrijdag maakte Wout al indruk in de E3 Saxo Bank Classic, ondanks het mindere moment op de Tiegemberg. Twee dagen later nam hij de laatste twijfels weg met winst in een spectaculaire Gent-Wevelgem. Ploegmaat Nathan van Hooydonck rolde als het ware de rode loper uit voor Wout. Zo is de storm van kritiek op de ploegsterkte van Jumbo-Visma ook meteen gaan liggen. Reken er maar op dat we zondag een uitmuntende Wout van Aert te zien krijgen.

Mathieu van der Poel en Julian Alaphilippe starten daarentegen met wat meer twijfels in de Ronde. In Dwars door Vlaanderen streden beide renners niet mee voor de overwinning. Gewoon een slechte dag, speelden ze verstoppertje of een teken aan de wand? Bij Van der Poel zou de warmte wel eens meegespeeld kunnen hebben, zeker in vergelijking met de koude temperaturen van de afgelopen weken. In de Strade Bianche van vorig jaar overkwam hem hetzelfde, al lagen de temperaturen toen nog een pak hoger. Nog een aantal renners hadden vandaag naar eigen zeggen moeite met de warmte. We mogen er normaal wel van uitgaan dat Van der Poel en Alaphilippe klaar zullen zijn voor de Ronde. Of beide heren de absolute topvorm te pakken hebben, valt dan weer af te wachten.


Factor Deceuninck – Quick-Step


Oppermachtig in De Panne en de E3, achter de feiten aanhollend in Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. Zo kan je de voorbije week van Deceuninck- Quick-Step ongeveer samenvatten. De sterkte van de ploeg laat zich ook altijd duidelijk zien in het koersverloop. Een oppermachtig Deceuninck – Quick-Step controleert de koers van het begin tot het einde. Als ze wat minder voor de dag komen, ontstaat er chaos en desorganisatie in de wedstrijd. José de Cauwer wist in Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen zelfs niet wie de sleutel van de koers in handen had. En als José het al niet weet…


Zondag zal Alaphilippe normaal gezien de vooruitgeschoven man worden bij Elegant – Quick-Step (de ploeg verandert opnieuw eenmalig van naam). Al zijn Florian Sénéchal, Yves Lampaert en Kasper Asgreen ook in staat de Ronde van Vlaanderen te winnen. Het zal er voor hen gewoon van afhangen hoe ‘elegant’ Quick-Step als ploeg zal rijden. Met Zdenek Stybar verliest de ploeg wel één van hun belangrijkste pionnen. De Tsjech moet op het laatste moment forfait geven door hartritmestoornissen. Trekt Alaphilippe zoals vorig jaar ten aanval met Van der Poel en Van Aert of sturen ze iemand vooruit om daarachter met een aantal pionnen af te stoppen?


Alexander Kristoff onder stoom


De Ronde van Vlaanderen is in zicht en dan verschijnt Alexander Kristoff op het voorplan. De Noorse beer kwam dit seizoen nog maar nauwelijks in het stuk voor, maar in Dwars door Vlaanderen was hij daar ineens. Een attente koers werd beloond met een zesde plek, wat het beste doet vermoeden voor komende zondag. Kristoff won de Ronde van Vlaanderen in 2015 en werd al twee keer derde, twee keer vierde en twee keer vijfde. Een straffe klant met andere woorden. Het gebeurt in de Ronde geregeld dat de samenwerking in de eerste achtervolgende groep op één of meer leiders niet vlot verloopt, omdat Kristoff er nog bijzit. De anderen hebben schrik van zijn sprint. Denk maar aan de editie van 2019 toen Alberto Bettiol met de overwinning ging lopen. Speelt Kristoff dit jaar opnieuw zo’n prominente rol?


Jasper zal stuiven


Als we nadenken over Belgen die naast Van Aert de Ronde kunnen winnen, komen we uit bij Jasper Stuyven. Wat rijdt de Leuvenaar toch ongelooflijk goed dit seizoen. Een overwinning in Milaan-Sanremo heeft hij al op zak, wat hem ongetwijfeld vertrouwen en rust in het hoofd geeft voor de Ronde. Deze week werd Stuyven even van zijn wolk gehaald, want Trek-Segafredo mocht niet starten in Gent-Wevelgem na een coronageval binnen het personeel van de ploeg. Van stress of twijfels bleek geen sprake meer in Dwars door Vlaanderen. Stuyven reedt prominent vooraan in de wedstrijd, probeerde met een aanval nog een tweede plaats te bemachtigen en een glimlach richting Greg van Avermaet kon er tussendoor ook vanaf. Greg is trouwens eveneens klaar om eindelijk zijn droomkoers te proberen winnen. Misschien kunnen de Belgen-in-vorm onder elkaar een plannetje smeden? In Parijs-Nice ontstond er al kort een Belgische entente. Wat zou het fantastisch zijn, mocht een leger aan landgenoten buiten schot blijven tot aan de finish in Oudenaarde. Wij pleiten alvast voor een vruchtbare samenwerking. Durf te verliezen, heren!

Besmettingsgevaar


De grootste bezorgdheid binnen de deelnemende ploegen zal de komende dagen Covid-19 zijn. De ploegen doen er al wekenlang alles aan om het virus buiten te houden: bubbels creëren, testen, afstand bewaren en noem maar op. Desondanks kregen Trek-Segafredo en Bora-Hansgrohe de voorbije weken toch te maken met besmettingen. Niet starten in één of meer koersen was hun deel. Corona laat ook de wielerwereld niet links liggen. Meer dan de maatregelen strikt opvolgen en schietgebedjes plegen, kunnen de ploegen de komende dagen niet doen. Dylan van Baarle gaf in Dwars door Vlaanderen alvast het goede voorbeeld. 50 kilometer lang wist hij al de andere renners op afstand te houden. Grote klasse. Schrijf hem ook maar op voor zondag.


__________________________________________________________________________________


Mis geen enkele spectaculaire statistiek, verrassend interview of belangrijke voorbeschouwing via onze sociale mediakanalen: Facebook, Twitter en Instagram!

253 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page